Bolja privredna saradnja doprinosi bržem ekonomskom razvoju pograničnog regiona

Brži razvoj malih i srednjih preduzeća u pograničnom području Srbija –Crna Gora, realizacija inicijativa za nove oblike saradnje među privrednim subjektima i definisanje novih podsticaja u razvoju ovog sektora je osnov za poboljšanje ekonomskog razvoja područja, jedan je od zaključaka sastanka čiji su domaćini bili UG „Novi put“ i „Centar za lokalne inicijative“.

Na sastanku je posebno istaknut i značaj udruživanja u klastere i zajednički nastup na drugim tržištima.


„Privreda ovog pograničnog područja pretežno je zasnovana na prirodnim resursima u oblasti šumarstva, poljoprivrede, energije i turizma. Industrija se najčešće obavlja u oblastima prerade drveta, prerade hrane, metalskoj i tekstilnoj industriji. Posebna šansa ovog prostora može biti proizvodnja zelene energije, odnosno energije iz obnovljivih izvora energije (pored hidroenergije, tu su biomasa, solarna energija, geotermalna energija, energija vetra)“, poručili su predstavnii ovih udruženja nakon sastanka,


Oni su istakli i da je dobar primer uspešne saradnje projekat „Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog područja Srbija – Crna Gora na klimatske promene, „Mi možemo“ koje sprovode partneri iz obe države, a finasijski je pomogla Evropska unija.

Kako su objasnili projekat je imao cilj zaštite prirodnih resursa kroz smanjenje zagađenja i smanjenje emisije gasova staklene bašte kroz korišćenje obnovljivih izvora energije (solarne – kroz instalaciju solarnih elektrana i biomase – instalacija kotolova na pelet).

Na sastanku su definisani i prioriteti u daljem radu koji bi doprineli boljoj saradnji.


„U narednom periodu treba raditi na osmišljavanju, predlaganju projekata u oblasti privredne saradnje za čiju se realizaciju mogu dobiti i značajna finansijska sredstva iz strukturalnih fondova Evropske unije. Za ove aktivnosti je važno i veća zainteresovanost lokalnih samouprava i njihovo puno uključivanje“.


Sastanak je organizovan kao aktivnost u okviru projekta „Snaga je u zajedničkom delovanju“ koji je pomoglo Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Photo: Ilustracija/PixaBay