Centar Press – Mesto gde je tvoj stav presudan

Dragan Marković - Centar Press
Autor je Dragan Marković, novinar i urednik Centar Press-a

Jedno od osnovnih načela demokratije je da svaki pojedinac u jednoj uređenoj zemlji ima građansko pravo da iznese svoj stav po pitanju mnogih stvari,koje se dešavaju u njegovom okruženju. Kakav god bio stav, to ne znači da ga druga strana koja ne razmišlja tako , doživljava kao neprijatelja, već kao neistomišljenika koji jednostavno drugačije misli.

Otuda i ideja da pokrenemo portal Centar Press, portal na kome će moći da se čuju različita mišljenja građana, da se pritom izbegne jezik mržnje, a da različitost stavova dovede do kvalitetnih zaključaka.

Portal Centar Press je mesto na kome pre svega želimo da čujemo Vaše mišljenje i zato Vas pozivamo da se aktivno uključite i tako zajedno doprinesemo stvaranju nekih novih vrednosti.

Ako uspemo da prevaziđemo političke nesuglasice i počnemo otvoreno da iznosimo nepobitne činjenice, kažemo  da nešto nije u  redu, zato što stvarno nije u redu, a da pohvalimo ono što je dobro, bez obzira koja je politička opcija zaslužna za to , onda smo uspeli da razvijemo dijalog, a to je najveća tekovina svakog uređenog društva.

Teme su svuda oko nas, u potrazi za spektakularnim događajima, često ne primećujemo male obične stvari koje su zapravo suština života.

Evo jednog primera – u centru Trstenika na bilbordu nude se na prodaju stanovi u Kruševcu. Zamislite da je lokalna samouprava Trstenika razmišljala da na vreme zakupi prostor i predstavi uspešne ljude: nekog rekordera u poljoprivrednoj proizvodnji, privrednika koji uspešno osvaja evropsko tržište, studente koji su ove godine diplomirali na različitim fakultetima sa visokim prosekom, naše ljude koji u svetu postižu velike rezultate u nauci, kulturi, sportu…

Složićete se da svi ti ljudi zaslužuju to mesto i da im Trstenik to duguje.

Lokalna televizija u Trsteniku  je posebna priča. Kada bi stranac gledao njihov program pomislio bi da je Trstenik predgrađe Kruševca, da svi meštani po ceo dan igraju folklor, da je predsednik države zapravo rođeni Trsteničanin, da se TV program realizuje iz stranačkih prostorija SNS-a jer kako objasniti to što direktorka Narodnog univerziteta, koji je inače javno preduzeće, iznosi plan i program ispred panoa sa stranačkim obeležjem.

Stručnjaci kažu da će 21.vek obeležiti nestašica hrane i zdrave pijaće vode. Ulaže se ogroman napor da se sačuva priroda, za ekologiju se izdvajaju velika novčana sredstva.

Mi smo dozvolili prošle godine da se šut sa prostora nekadašnjh magacina “Zapadne Morave” istovara u reku ispod Starog mosta . Posle intervencije jednog Trsteničanina koji je pozvao inspektora iz Niša ovaj čin je zaustavljen.

Kako da poboljšamo kvalitet života u našoj opštini, našem gradu, našoj zemlji? Teme su svuda oko nas, potrebno je samo da se potrudimo da ih primetimo, objektivno sagledamo i postavimo ih na pravo mesto.

Razmislite o tome!