Da li ste znali…

… da Ginisova knjiga rekorda drži rekord kao najčešće kradena knjiga iz knjižara?

Kako je nastala Ginisova knjiga rekorda?

Ginisova knjiga rekorda jedna je od najpopularnijih knjiga na svetu. Svi smo pročitali sigurno barem jedan zanimljiv teskt o nekom bizarnom čudnom ili otkačenom rekordu.

Sve je počelo jednim događajem davnog 4. maja 1951. godine. Ser Hju Biver je tada bio direktor pivare „Guinness“. Išao je u lov kada je bio u poseti u svojoj rodnoj Irskoj. Tako je u kafani u kojoj je sedeo sa društvom započeo raspravu oko toga koja je najbrža lovna ptica u Evropi, fazan ili tetreb.

Iste te večeri u zamku Castlebridge, gde je odseo, pretraživao je veliku biblioteku svog domaćina. U jednom trenutku došao do zaključka da je nemoguće da se ustanovi da li je fazan ili tetreb najbrža lovna ptica u Evropi.

Kada je shvatio da će ovakvih rasprava imati na hiljade svake večeri u pabovima Irske, Škotske i Engleske, a da istovremeno ne postoji nijedna knjiga na čitavom svetu koja bi mogla da pomogne da se ovakvi sporovi reše, odlučio je da napravi knjigu koja će se baviti upravo ovim, verujući da će biti jako popularna.

Tako je 1955. godine prvu Ginisovu knjigu rekorda objavila pivarska firma „Guinness“. Ideja Hju Bivera, kao i počeci same Ginisove knjige, počeli su malo ranije, 12. septembra 1951. godine, kada je zaposlio blizance Norrisa i Rossa McWhirter, da vide može li tome pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Ubrzo je u Londonu otvoren biro koji je započeo rad na prvom izdanju, od 198 strana, čiji su prvi primerak štampari povezali četiri godine posle, 27. augusta 1955.

Pre Božića iste te godine, Ginisova knjiga rekorda našla se na prvom mestu liste bestselera, da bi na njemu sve dosad ostala, osim 1957. i 1959. godine kada nisu štampana nova izdanja. Ginisova knjiga rekorda danas je najviše fokusirana na ljudska takmičenja.

Pored takmičenja sadrži neke činjenice, kao na primer koliko je iznosila težina najtežeg tumora na svetu, koja je najkraća reka na svetu i druge slične bizarne, otkačene i znaimljive stvari. Sada već ova poznata knjiga svetskih rekorda se objavljuje u više od stotinu zemalja širom sveta na više od 23 svetska jezika.

Izvor: zanimljivostidana.com