DANAS JE DAN ZAŠTITE PRIRODE U SRBIJI, EVO ZAŠTO JE OVAJ DAN IZABRAN

Danas se obeležava dan zaštite prirode u Srbije. Ustanovljen je 2009. godine i postoji poseban razlog zašto je baš ovaj datum izabran.
Foto: Centarpress

Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.

Međutim, kako navode iz Zavoda za zaštitu prirode, začeci zakonske zaštite prirode u Srbiji sežu daleko u prošlost, a prvi propisi kojima se štiti priroda i čuvaju prirodni resursi datiraju još iz XIV veka (Dušanov zakonik).

Prvo područje koje je zaštićeno na teritoriji današnje Srbije bila je Obedska bara, stavljena pod zaštitu još 1874. godine.

Nacionalni park Fruška gora, proglašen 1960. godine, prvi je nacionalni park u Srbiji.

U Srbiji se pod zaštitom danas nalazi 471 područje

Podaci Zavoda za zaštitu prirode govore i da površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 678.237 ha, odnosno 7,66% teritorije Srbije.

Pod zaštitom se nalazi 471 zaštićenih područja: 5 nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 6 zaštićenih staništa, 315 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, kao i 1784 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva