Ekološki protest protiv mini hidroelektrana (MHE)

Sloganom „Narod koji spava dok mu otimaju reke probudiće se u pustinji-Probudi se dođi na protest“ pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) poziva sve građane Srbije da dođu na ekološki protest protiv mini hidroelektrana (MHE).

Protest je zakazan za subotu, 21.septembar 2019.godine u 16 časova, na lokaciji Pionirskog parka u Beogradu.

Na zvaničnoj stranici organizatora nalazi se pismo kojim opisuju suštinu njihove borbe, a mi ga prenosimo u celosti.

Dragi prijatelji,

Uz vašu veliku pomoć i podršku uspeli smo da problem uništavanja prirodnog bogatstva Srbije učinimo vidljivim i nametnemo kao temu kojom se bave i izjašnjavaju SANU, Akademija inžinjerskih nauka Srbije, Inžinjerska komora Srbije, Zaštitnik građana, institucije Evropske unije, ministar za ZŽS, instituti, dekani fakulteta, stručnjaci, građani.

Ovo smo postigli zahvaljući nesebičnom zalaganju i doprinosu aktivista koji su svoje vreme, znanje i ogromnu energiju volonterski uložili u borbu protiv MHE zla.

Organizovali smo brojne akcije, proteste (Beograd, Pirot, Topli Do, Balta Berilovac), tribine (Niš, Dimitrovgrad, Petrovac na Mlavi, Beograd), obratili se velikom broju domaćih i stranih institucija, prikupili brojne analize, studije, mišljenja, uključili medije i pridobili brojne poznate ličnosti.

Podneli smo veliki broj prigovora, zahteva, tužbi, zahtevali veštačenja i odgovore.

Naši aktivisti su dobili brojne tužbe, išli smo na mnogobrojna ročišta, platili smo mnoge kazne.

Fizički smo,svojim višemesečnim stalnim prisustvom, branili Rakitu, vratili smo Rudinjsku reku u njeno korito, čistili Rakitsku, Gradašničku, Toplodolsku reku i Temšticu.

Ugostili smo i upoznali sa problemom brojne predstavnike medija i međunarodnih organizacija za zaštitu životne sredine.

Dali smo podršku borcima protiv izgradnje cevovodnih MHE širom Srbije. Naši aktivisti odlazili su na medije i gostovali u emisijama, učestvovali su na konferencijama u Sarajevu i Sofiji, govorili na tribinama.

Sve ovo uradili smo sa ciljem da se zajedno sa vama i uz vašu podršku izborimo da se sačuva najvrednije što kao građani Srbije još uvek imamo, a to je naše prirodno bogatstvo, naša voda, reke, šume, biološki diverzitet.

Vaše donacije koje ste nam nesebično uplaćivali pomogle su nam da sprovedemo gore navedene aktivnosti. Sredstvima koja ste uplaćivali plaćali smo – sudske troškove (izrečene kazne protiv aktivista), troškove angažovanja sudskih veštaka – putne troškova aktivista i učesnika protesta, akcija, tribina kao i putne troškove angažovanih advokata. Za učesnike dva protesta u Beogradu obezbedili smo besplatan autobuski prevoz.- promo materijale (posteri, lifleti, bedževi, majice, fb promocija)- taksu za zaštitu ORSP logoa.

Velikodušno ste nam svojim donacijama uplatili sredstva u ukupnom iznosu od 675.000 dinara tokom perioda od 8 meseci.

Pomoć za porodicu našeg nesrećno nastradalog najmlađeg borca Srđana prikupljena je nezavisno od ovih sredstava. Porodici je predata pomoć u iznosu od 200.000 dinara.

Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju, vašoj veri u ispravnost nas i našeg cilja. Imamo veliku odgovornost prema vama.

SA NADOM DA ĆETE OSTATI UZ NAS I POMOĆI NAM DA SE OVAJ PROBLEMOD OPŠTEG DRUŠTVENOG ZNAČAJA KONAČNO POZITIVNO RAZREŠI I STAVI TAČKA NA UNIŠTAVANJE REKA I REČICA SRBIJE MI VAM SE ZAHVALJUJEMO!

SAMO JEDNU ZEMLJU IMAMO. ZAJEDNO DO POBEDE!

Ukoliko ste u mogućnosti i želite da date svoj doprinos u vidu male donacije sredstva možete uplatiti na tekući račun 330 –6300104934086 – 07.

Vaš ORSP tim.

Izvor: Odbranimo reke Stare planine