ERAZMUS PLUS: MLADI NOVINARI IZ ĆIĆEVCA U POSETI MAKEDONIJI

Učesnici Erazmus plus projekta, Foto: OŠ „Dositej Obradović“

Devetoro učenika i članova novinarske sekcije OŠ „Dositej Obradović“ iz Ćićevca provelo je četiri dana u Skoplju gde su zajedno sa učenicima iz Hrvatske, Rumunije i Makedonije sticali nova znanja iz oblasti medijske pismenosti.

Nakon obavljene razmene učenika u martu mesecu čiji je domaćin bila OŠ „Dositej Obradović“ iz Ćićevca, obavljena je i razmena učenika u OOU „Lazo Angelovski“ u Skoplju.

Prema rečima nastavnice osnovne škole „Dositej Obradović“ Tamare Milić-Mihajlović, medijsko opismenjavanje dece izuzetno je važno, a ovaj vid programa pruža deci mogućnost da steknu takva znanja.

„Deca su između ostalog, učila kako se lažne vesti lako šire putem interneta i društvenih mreža i da je vrlo važno kritički pristupati svemu što čitaju na netu i da je najvažnije ne deliti dalje ništa za šta nismo potpuno sigurni da je istina. Održano je više radionica na teme pravilnog pristupa medijima i pravilnog korišćenja medija, jer u našoj internet eri svako može biti medij i svako može slati informacije u javnost“, rekla je Milić-Mihajlović i dodala da je medijska pismenost izuzetno važna jer naša deca rastu u novom, modernom dobu pa će njihova medijska pismenost biti važna koliko i pismenost u tradicionalnom smislu.

Učenici su takođe imali priliku da obiđu najvažnije znamenitosti Skoplja i da se susretni sa predsednikom makedonske opštine Aerodrom.

Vojin Paunović, Milan Todorović, Jovana Vidačak, Saška Krkić, Milica Popović, Ena Mićić, Anđelija Danilović, Andrijana Golubović i Mihajlo Pantić su o svojim utiscima o poseti Makedoniji pisali i u digitalnom časopisu ćićevačke škole „Đačka iskra“

Učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“, Ćićevac, Foto: OŠ „Dositej Obradović“