EVROPSKI POKRET SRBIJE KRALJEVO: DA ŽENE DOBIJU ZASLUŽENO MESTO U SAVETIMA MESNIH ZAJEDNICA

Evropski pokret u Srbiji Kraljevo je u okviru projekta ”Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica” sproveo kampanju za izmenu i dopunu lokalnih odluka o MZ kojom će se definisati minimalna zastupljenost žena u savetima mesnih zajednica od 30% od ukupnog broja članova.

Prikupljanje potpisa podrške za inicijativu „Za veće učešće žena u savetima MZ“

Evropski pokret u Srbiji Kraljevo je u okviru projekta ”Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica”, u zavrsnici kampanje realizovao 6 ulicnih akcija u Trsteniku i Kraljevu, na kojima je građanima deljen informativni i promotivni materijal.

Volonteri Evropskog pokreta su sa gradjanima razgovarali o značaju vešeg ucesca zena u procesu donosenja odluka na nivou mesnih zajednica, a zainteresovani građani su imali mogućnost da svojim potpisima pruže podrsku inicijativi za uvođenje minimalnih kvota učešća manje zastupljenog pola u savetima mesnih zajednica.

U toku uličnih akcija prikupljeno je 700 potpisa gradjana.

Predstavnicima lokalnih zakonodavnih i izvršnih organa u Kraljevu i Trsteniku biće predate inicijative za izmenu i dopunu lokalnih odluka o mesnim zajednica uvođenjem odredbe koja glasi:

“Prilikom formiranja saveta mesne zajednice potrebno je da se obezbedi postovanje principa ravnopravne zastupljenosti zena i muskaraca, uz obezbedjivanje minimalnog ucesca manje zastupljenog pola od 30%  od ukupnog broja clanova mesne zajednice“

Takođe, u predhodnom periodu obavljeni su razgovori sa predstavnicima  obe lokalne samouprave, na kojima je detaljno predstavljena analiza trenutnog ućešća zena u radu saveta mesnih zajednica,  predstavljena je analiza zakonskog okvira koji reguliše pitanja rodne ravnopravnosti u Srbiji, kao i analiza nacionalnih i lokalnih strateških prioriteta koji se odnose na unapređenje rodne ravnopravnosti na svim nivoima donošenja odluka.

Predloženu inicijativu je u predhodnom periodu podržao i predstavnik Kancelarije poverenika za zastitu ravnopravnosti ukazujući na preporuke koje su u predhodnom periodu upućene lokalnim samoupravama.  

Poverenica za ravnopravnost  je dana 6.2.2020. godine donela preporuku broj br. 021-02- 076/2019-02 PREPORUKU MERA ZA OSTVARIVANjE RAVNOPRAVNOSTI kojom preporučuje lokalnim samoupravama da preduzmu sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedilo – unapređenje rodne ravnopravnosti obezbeđivanjem većeg učešća žena u svim sferama političkog i javnog odlučivanja u organima jedinice lokalne samouprave.

Minimalne kvote ucesca manje zastupljenog pola u organima mesnih zajednica do sada je uveo manji broj lokalnih samouprava, među kojima je i opština Pirot koja je takvu odluku donela u septembru prošle godine.

Opština Pirot je donela odluku koja je obavezujuća za savete mesnih zajednica sa preko pet članova. Ta odluka podrazumeva da će u savetima koji imaju 5 članova biti najmanje 1 žena, a u savetima koji imaju 7 članova najmanje dve žene. Kada se radi o savetima sa tri člana, data je preporuka da bi među njima trebalo da bude i jedna žena.

Za savete sa samo tri člana opština Pirot je dala preporuku da među njima bude i jedna žena

Evropski pokret u Srbiji pozvao je  odbornike Skupštine grada Kraljeva i Skupštine opštine Trstenik da usvoje izmene i dopune Odluke o mesnim zajednicama kojom će se definisati minimalna zastupljenost žena u savetima mesnih zajednica od 30% od ukupnog broja članova.


Kako navode iz Evropskog pokreta u Srbiji iz Kraljeva, na ovaj način doprineće se većem učešću žena u procesima odlučivanja na nivou mesne samouprave, što je izuzetno važno za svaku lokalnu zajednicu.

„Važno je da se u procesima donošenja odluka u mesnim zajednicama vezano za izgradnju infrastrukture, rekonstrukciju škola ili pitanja zaštite životne sredine, podjednako čuje glas i muškaraca i žena“, poručuju iz Evropskog pokreta Srbije.

_________

*Projekat “Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“ je dobio podršku Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.