FESTIVAL SLOBODNA ZONA OD 9. DO 12. AVGUSTA

Kulturni centar „Ribnica” Kraljevo u saradnji sa festivalom Slobodna Zona organizuje projekcije filmova u dvorištu Francuske kuće od 9. do 12. avgusta. Projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

UNDINE, 9. AVGUST

Foto: KC Ribnica

Glavna junakinja filma, Undine, koju igra mlada zvezda evropskog filma Pola Bir, je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Nestvarno lepa, zna sve o Humbolt Forumu, a način na koji iznosi svoje znanje o istoriji grada koji je izgrađen na močvari posetiocima muzeja je koliko profesionalan, toliko i graciozan. Njena stara ljubav Johanes odlazi, i ceo njen svet se raspada. Dani prolaze, a njen pogled dok drži prezentacije luta prema dvorišnom kafeu tražeći da li je on i dalje tu…ili je još uvek tu…ili je opet tu. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca koji radi na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje. Pola Bir je osvojila Srebrnog medveda na Berlinalu 2020. godine za najbolju žensku ulogu.

JALDA – NOĆ ZA OPROŠTAJ, 10. AVGUST

Foto: KC Ribnica

U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je dvadesetdvogodišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, šezdesetpetogodišnjeg Nasera. S obzirom na to da je kazna već izrečena, jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog, sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.

SUNE – DEČAK ZA SVE, 11. AVGUST

Foto: KC Ribnica

Sune želi da ide na put, i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom.

LEPŠI SVET, 12. AVGUST

Foto: KC Ribnica

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno: žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta; vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze; šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu; duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade; mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.