GDE SMO DANAS, A GDE BISMO SUTRA: MOGU LI ŽENE DA DOBIJU STOLICU U NA MESTU ODLUČIVANJA?

Evropski pokret u Srbiji prethodnih meseci sprovodio je istraživanje o učešću žena u savetu mesnih zajednica u gradu Kraljevu i opštini Trstenik. Rezultati otkrivaju da se žene retko nalaze u savetima, upravo tamo gde se donose odluke koje se odnose na svakodnevni život. Rešenje ovog problema može biti u prihvatanju inicijative koja je rezultat projekta “Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“
“Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“- Foto: CentarPress

Ishodi višemesečnih  aktivnosti na realizaciji projekta “Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“ koji je , na teritoriji grada Kraljeva i opštine Trstenik  sprovodio Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo predstavljeni su javnosti na Okruglom stolu organizovanom u hotelu Turist.

Uporedna analiza zastupljenosti žena u savetima mesnih zajednica u Kraljevu i Trsteniku pokazuje da žene čine većinu stanovništva u oba mesta. Međutim, očekivanje da će njihova zastupljenost u savetima biti slična nije ispunjena.

Mirjana Prodanović, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.- Foto; Centar Press

„Naše istraživanje je pokazalo da u Kraljevu 50,9% stanovništva čine žene, a da njihova zastupljenost u savetima mesnih zajednica iznosi 14%. Slično je i u Trsteniku gde žene čine 50,7% stanovništva, a kada je reč o zastupljenosti u savetima mesnih zajednica taj procenat je samo 13,25“, istakla je Mirjana Prodanović, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.

Suštinski važna činjenica koja stoji iza navedenih brojki je da žena nema, ili ima vrlo malo, tamo gde se donose ključne odluke koje su važne za svakodnevni život.

Predlog za rešenje ovakve situacije mogao bi biti ono što se inicijativom traži – izmena lokalnih odluka o mesnim zajednicama, tako što bi se uvela minimalna kvota učešća žena u članstvu saveta mesnih zajednica.

Na prezentaciji aktivnosti u okviru projekta “Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“ prisustvovao je i Bogdan Banjac, samostalni savetnik u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

On je istakao da podaci i na republičkom nivou jasno pokazuju da je zastupljenost žena u savetima mesnih zajednica niska.

„Prema podacima kojima raspolaže kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u mesnim zajednicama je, zaista najniži nivo zastupljenosti žena u organima vlasti. U proseku, na nivou Srbije, na čelu tek svake desete mesne zajednice u Srbiji nalazi se žena, a u Savetima ih ima oko 20 odsto. Uvođenje kvota u Zakon o lokalnim izborima dovelo je do toga da postoji veća zastupljenost žena u lokalnim skupštinama“, rekao je Banjac i dodao da je  potrebno dodatno istražiti pravno utemeljenje predloga za uvođenje kvote u savetima mesnih zajednica.

„Drago mi je što smo u prilici da prisustvujemo ovakvom skupu, jer ono što je inicirano ovim projektom predstavlja pravu meru osnaženosti žena da se upuste u proces donošenja odluka u lokalnim sredinama“, dodao je Banjac.

Bogdan Banjac, samostalni savetnik u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Olivera Dražinac predsednica MZ Drakčići.

Jedna od žena koja se nalazi na čelu mesnih zajednica u Kraljevu je Olivera Dražinac predsednica MZ Drakčići, Kraljevo.

Njen stav je da posao predsednice saveta žena može obavljati podjednako dobro kao i muškarci i da je neophodno da se glas žena čuje bolje, posebno na selu

„Znamo svi da su problemi sela veliki, zbog čega to jeste izazov, ali kada imate saradnju sa divnim ljudima – nije teško “ istakla je Dražinac.

Inicijativa koja podrazumeva da se princip minimalnih kvota učešća žene sa republičkog i nivoa lokalnih skupština prenese i na mesne zajednice biće predata donosiocima odluka u Kraljevu i Trsteniku.

__________

*Projekat “Za veće učešće žena u radu saveta mesnih zajednica“ je dobio podršku Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.