GRAD KRALJEVO UPOZORAVA GRAĐANE NA PREKOMERNO ZAGAĐENJE: IZBEGAVAJTE AKTIVNOSTI U SPOLJAŠNJOJ SREDINI!

Upozorenje zagađenje Kraljevo
Foto: Pixabay

Prema zvaničnim podacima Grda Kraljeva u periodu od prvog do šesnaestog januara, trinaest dana je bila prekoračena koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vazduhu.

Po indeksu kvaliteta vazduha, vazduh u gradu Kraljevu bio je sedam dana u kategoriji – jako zagađen (od drugog do četvrtog januara i od trinaestog do šesnaestog januara), a šest dana u kategoriji zagađen, saopštili su iz Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kraljeva – Odseka za zaštitu životne sredine.

Upozerenje građanima da izbegavaju aktivnosti u spoljašnjoj sredini

Preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe- starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Merenja kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na vebsajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Nevladine organizacije zahtevaju merenje zagađenja u realnom vremenu

Nevladine organizacije iz Kraljeva, među kojima su Novi put i Kraljevački razvojni centar potvrđuju da se merenja rade, ali da, kao i u ovom slučaju, obaveštenja stižu kasno, što građane dovodi u zdravstveni rizik.

Da bi se izbeglo da građani sa zakašnjenm saznaju da su u zdravstvenom riziku ove nevladine organizacije od grada traže da obezbedi automatizovanu mernu stanicu za merenje PM10 i PM2.5 čestica.

„Rezultate merenja PM 10 čestica Zavod objavljuje sa nekoliko dana zakašnjenja što je posledica same metode koja se primenjuje. Znači građani nisu obavešteni o trenutnom stanju kvaliteta vazduha od zvaničnih institucija sistema“, kaže za Centar Press Jovan Nešović koji se nalazi na čelu tima koji ispred  udruženja građana “Kraljevački razvojni centar” realizuje projekat projekta “Moje pravo na čistiji vazduh” .

To zapravo znači, pojašanjavaju iz ovih udruženja, da upozorenja iz Grada Kraljeva stižu, ali sa zakašnjenjem, a to dalje znači da su alarmi i upozorenja neophodni, ali su podjednako besmisleni ako se, kao u ovom slučaju, objavljuju kasno što opravdava zahtev za nabavkom automatizovane merne stanice.