Institut za reumatologiju u Beogradu i „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji ponovo primaju nekovid pacijente

U Institutu za reumatologiju u Beogradu i Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji više nema zelene i crvene zone. Nakon dezinfekcije i čišćenja primili su nekovid pacijente.

Docent dr Goran Radunović, direktor Instituta za reumatologiju za Jutarnji program kaže da je Institut za ova dva meseca zbrinuo 660 bolesnika sa kovid pneumonijama.

Prema njegovim rečima, to su bili srednje teški i teški pacijenti i većina se oporavila. Neki su premešteni u druge ustanove kada su krenuli sa dezinfekcijom pre otvaranje ustanove za nekovid pacijente.

Specijalna bolnica „Merkur“ u Vrnjačkoj banji u drugom piku je imala 506 pacijenata, od toga samo 74 nije bilo na kiseoniku, ističe dr Dejan Stanojević, direktor bolnice.

Dodaje da su to bili srednje teški i teški pacijenti i da je svaki dan transportovano pet do 10 pacijenata u Kragujevac i Niš. 

„Nekoliko pacijenta transportovano je i u Beograd, jer smo uglavnom uspevali da rešimo sve što je trebalo i posle 55 dana prošle nedelje smo izašli iz kovid sistema“, kaže dr Stanojević.

Ističe da su već imali iskustva, jer su proletos bili 35 dana u kovid sistemu. 

„Sada je bilo znatno ozbiljnije, bilo je pet smena po četiri lekara, stalno smo imali po 30-tak sestara. Prvi put smo radili sa kiseonikom, prvi put su naši lekari radili sa infektivnim pacijentima. Mi nemamo infektologe, anesteziologe, pulmologe, a onda su naši internisti i endokrinolozi to preuzeli“, naglašava Stanojević.

Dodaje da su za sedam dana primili 90 posto pacijenta iz Beograda, a onda su preuzimali Raški i Rasinski okrug. 

Ističe da je bilo pacijenta svih starosnih doboa od 15 do 92 godine i imali su tri inficiranja u okviru firme, ali sve se dobro završilo.

Na Institutu za reumatologiju bili su smešteni pacijenti sa težim kliničkim slikama.

„Bilo je bolesnika sa malignim bolestima, leukemijama. Znatno su bili stariji nego u prethodnom naletu kada smo tokom jula i avgusta bili u kovid sistemu. Najstariji pacijent je imao 96 godina, a namlađi 22 godine“, rekao je dr Radunović. 

Prema njegovim rečima, u odnosu na prvi put Institut je za 20 posto povećao kapacitet bolnice. Bilo je zaražavanja osoblja, oko 10 posto radnika, a najveći broj je dobio infekciju van ustanove.

Vakcinacija zdravstvenih radnika 

Direktor Instituta za reumatologiju kaže da je za sada vakcinisano oko 25 posto zdravstvenih radnika i to „Fajzerovom“ vakcinom.

„Vakcinisan je najveći broj lekara, nešto manje sestara, a nemedicinski radnici su se opredeljivali za ove druge dve vakcine i oni će se u narednom krugu vakcinisati“, ističe Radunović.

Dodaje da su oni koji su preležali kovid infekciju imali reakciju u smislu povećane temperature nakon vakcinacije. Bilo je dva takva slučaja, a temperatura je bila kratkotrajna do 48 sati. 

Direktor „Merkura“ kaže da su svim zdravstvenim radnicima radili antitela i 15-20 posto njih su imali jaka antitela, a nisu imali simptome da su preležali infekciju. 

„Manje od 10 posto je vakcinisano ‘Fajzerom’, a sad su se ostali radnici prijavili za ‘Sputnjik V’ i očekujem da ćemo se ove i sledeće nedelje vakcinisati“, poručuje Stanojević.

Uput preko izabranog lekara 

Na Institutu za reumatologiju zbrinjavaju se sva reumatska stanja, naročito zapaljenska reumatska stanja, sistemske bolesti vezivnog tkiva. 

Trenutno se na pregleda javljaju najteži pacijenti, oni koji zahtevaju hitna zbrinjavanja. 

„Već smo imali nekoliko prijema u bolnicu relativno teških pacijenata. Ambulanta radi normalno, prioritet je da se postigne odlaganje od dva meseca koje su zakazani pacijenti doživeli. Njih ćemo primati po prioritetnom planu a nove pacijente ćemo primati za 10-tak dana. Zakazani pacijenti su već pozvani telefonom i prezakazani su za sledeće dve, tri nedelje“, poručuje dr Radunović. 

Doktor Dejan Stanojević kaže da je „Merkur“ izašao iz kovid sistema pre desetak dana i trebalo im je sedam dana da urade dezinfekciju.

Bilo je dosta oštećenja zbog boca sa kiseonikom koje su vukli kroz hodnike i sobe. 

„Sada pozivamo pacijente na rehabilitaciju. Pre svega dijabetičare na insulinu i stanja posle trauma. Potreban je izveštaj lekara endokrinologa i mogu direktno da dođu. Pacijenti ne moraju da idu na komisiju, već se elektronski šalje izveštaj lekara specijaliste, izabrani lekar šalje komisiji i automatski komisija odobrava i šalje na kućnu adresu“, objašnjava dr Stanojević.

Slično je na Institutu za reumatologiju. Pacijenti se javljaju izabranom lekaru i dolaze preko uputa. Hitni pacijenti mogu da se jave u ambulanti koja je sve vreme radila.

Onlajn komnikacija sa pacijentima 

Pored onlajn komunikacije sa pacijentima Institut za reumatologiju je organizovao i dostavljanje inovativnih lekova na kućnu adresu.

I Specijalna bolnica „Merkur“ je napravila onlajn komunikaciju sa pacijentima i sajt koji je izuzetno dobro posećen.

„Kolege u danu daju odgovore na sva postavljena pitanja. Radila je ambulanta i objekat za fizikalnu medecinu i kolegu su tu radile za raški okrug. Iz Raškog okruga pacijenti mogu da dođu na uput izabranog lekara, a iz ostalih regiona kad prođu komisiju, kojoj dokumenta mogu da pošalju onlajn“, objašnjava Stanojević.

Docent dr Goran Radunović, direktor Instituta za reumatologiju, poziva sve bolesnike sa reumatskim bolestima da se vakcinišu zato što se kod njih uvek očekuju teži oblici bolesti.

Doktor Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji preporučuje vakcnaciju i dodaje da sa Republičkim fondom i Ministarstvom zdravlja prave predlog da se odobri rehabilitacija za kovid gde će da rade vežbe disanja i boravak 10 dana u banjama Srbije.

„Svima predlažem vakcinu i obavezno šetanje“, poručuje doktor Stanojević.

Foto: Centar Press

Izvor: RTS