Izradu spomenika Pavlu Mutavdžiću u Vrnjačkoj Banji podržali njegovi potomci

U čast Pavla Mutavdžića, jednog od rodonačelnika organizovanog turizma u Vrnjačkoj Banji, Opština Vrnjačka Banja pokrenula je inicijativu za podizanje spomenika koji će se nalaziti u parku između Hrama „Živonosni istočnik“ i Mosta ljubavi, kažu iz Opštine Vrnjačka Banja.

Spremni da podrže aktivnosti lokalne samouprave i tako ostave i svoj trag, potomci Pavla Mutavdžića danas su sa predsednikom vrnjačke opštine dogovorili da doniraju izradu postamenta i biste. Opština je preuzela obavezu da preko Opštinske stambene agencije uredi prostor gde će biti postavljen spomenik, izradi staze, prilaz, centralni plato, odmaralište i plato za igru.

Idejno rešenje čini figura Pavla Mutavdžića u stojećem položaju, u zaustavljenom trenutku šetnje kroz park. U levoj ruci drži šešir kao obeležje njegovog građanskog porekla, a u desnoj drži „Proglas“ značajan dokument, čiji je on tvorac, kao poziv voljnim ljudima za uređenje Banje. Figura će biti visoka dva i po metra, odlivena u bronzi, na postamentu visine jedan i po metar.

Na postamentu će biti navedena imena članova „Osnovatelnog fundatorskog društva lekovite kiselo-vruće vode u Vrnjcima“.

„U ovoj godini planirali smo da izdvojimo sredstva za ove namene. Međutim, preko naše kompanije „Katić“ DOO, javili su nam se potomci Pavla Mutavdžića, ozbiljni ljudi i uspešni privrednici, sa željom da učestvuju u ovom poduhvatu. Očekujem da ćemo imati uspešnu saradnju i da ćemo u planiranom roku svečano otkriti spomenik, a to je 14. jul kada se obeležava Dan Opštine Vrnjačka Banja i 153 godine od osnivanja navedenog Društva. Rekonstrukcijom naših parkovskih površina i ulaganjem u naša izvorišta želimo da pokažemo da zaista brinemo i negujemo tradiciju Vrnjačke Banje, da zaslužne ličnosti vrnjačke istorije dobiju adekvatno i zaslužno mesto, a odnos privrednika kao što je kompanija „Katić“ DOO je samo odnos privrednih struktura, koje svih ovih godina koliko sam na funkciji predsednika opštine, vole Vrnjačku Banju, i sa svog aspekta doprinese njenom razvoju. Hvala im na tome“, rekao je predsednik vrnjačke opštine, Boban Đurović.

Foto: Centar Press

Izvor: Opština Vrnjačka Banja