1.163,7 minuta sa Prvorođenim

Autor je Nenad Kulačin, novinar i koautor emisije Dobar, loš, zao

Upravo toliko minuta, 1.163,7, Prvorođeni nam se ukazivao tokom 30 junskih dana sa malih ekrana, i to uglavnom u direktnom prenosu. U proseku je na televiziji proveo minimum 38,8 minuta dnevno tokom juna meseca. Toliko iznosi dnevna doza Prvorođenog u našim životima.

Od kada se bavim ovom analizom njegovog pojavljivanja, to je ubedljivo najveći rekord u novijoj istoriji Srbije.

Prošlogodišnji prosek je bio nešto veći od 19 minuta, ali u ovoj godini je to značajno veća minutaža i iznosi 25,85 minuta dnevno.

Nešto vise od četvrt sata nam se Prvorođeni, dakle, svakodnevno obraća sa malih ekrana od 1. januara ove godine.

Ovaj broj minuta dodatno se multiplicira pojavljivanjem njegovog lika i dela u informativnim emisija svih televizija sa nacionalnom pokrivenošću i ogromnog broja lokalnih. Toliki fanatik nisam, niti poznajem nekog takvog ko bi mogao da izračuna pravo vreme njegovog boravka u televizorima. Metod koji koristim gotovo godinu dana je popisivanje trajanja priloga sa njim koji su objavljeni na zvaničnim YouTube kanalima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Uzmete sve te priloge od 1. juna zaključno do 30. juna, saberete, podelite i dobićete ove rekorderske brojeve. Ovi brojevi su apsolutni rekordi za celu vasionu. Na zemaljskoj kugli, siguran sam, ne postoji državnik koji može da parira našem Prvorođenom. Voleo bih da budem demantovan, ali teško.

Radi se, u stvari, o velikom rijalitiju. Gotovo svakodnevno napadamo one kuće srama i bestida što od jutra do sutra emituju skaradne programe pod imenima Zadruga i Parovi, a najodurniji rijaliti program je ovaj kojim nas 25,85 minuta dnevno truje Prvorođeni. U tim minutima su objedinjene sve psovke, uvrede, tuče, zadnjice, grudi, silikoni i prljave gaće učesnika tih ogavnih manipulativnih programa. To je slika i prilika Srbije.

Odakle tolika potreba za pojavljivanjem u medijima, potpuno je nejasno. Neke druge delatnosti bi to mogle stručnije da definišu i dijagnostifikuju. Moj kum ima običaj da kaže, apropo ovakvih pojava, da subjekat nije imao srećno detinjstvo, ili dečiju sobu. Moje skromno i nestručno mišljenje, ubeđen sam, da nije samo to.

Imali smo mi u Srbiji, a i dalje imamo, biznismene koji se ne zadovoljavaju postignutim, nego teraju još. Isto tako i neki kriminalci ne mogu da se zaustave. Ni ministarke ne zaostaju sa torbicama koje je čak i Prvorođeni primetio. Ovakvo nasilničko ponašanje, međutim, potpuno je neshvatljivo. Šta želi time da pokaže, da mnogo radi, da je savestan, da brine…? Ne, dragi prijatelji. Ovime samo želi da nastavi da melje i ovo malo zdravog života kojeg je u Srbiji preostalo. Ne želi ništa da prepusti slučaju, i neće popustiti. To će samo uzimati sve više i više maha.

Želim, međutim, nešto ozbiljno da zapitam srpsku opoziciju. Kako mislite da, u ovakvoj situaciji, ne da pobedite, već da ga uzdrmate? Da se sabere sva opozicija u Srbiji, možda bi imala nekoliko minuta na Javnom servisu. Na Pinku, Hepiju, Prvoj i O2 je nema. Opozicija je u u Srbiji zabranjena za nacionalne medije i ogroman broj lokalnih. Znam da svi mislimo da će jednom doći kraj, ali taj kraj može da bude ovakav i onakav, a kakvo je ponašanje Prvorođenog, teško da će biti normalan i uz pomoć glasačkih listića i kutija.

Ako dočekamo početak izborne kampanje sa ovakvim brojevima, u Srbiji neće postojati ni trag od zdravog razuma sa kojim će se moći izaći na birališta. Srbija danas izgleda kao zombi država, a samo možemo da pretpostavimo na šta će ličiti marta meseca sledeće godine. I u ovakvoj situaciji neko još razmišlja o tome da li je ispravno bojkotovati parlament ili izbore. Živo me zanima šta o ovome misle Čeda ili Čanak, a možda i Šapić koji ni o čemu što je iole škakljivije nema mišljenje i pored toga što se bavi politikom.

Polako dolazimo do tačke ključanja. Umesto da malo spusti loptu i primiri stanje u državi, Prvorođeni je ringlu doveo do usijanja. Što je najgore, on uživa u tome. Na korektnu kritiku onoga što nije urađeno u Beogradu, a jeste u Šapcu odgovara da je gradonačelnik Šapca lopuža koja ima više krivičnih prijava nego što je on pojeo supa. Biće da supu, ipak, ne jede. Đilas je, takođe, lopuža kao i Jeremić, Obradović je silovatelj, Sergej propala narkomančina…Živ nisam šta će biti neki sledeći lider opozicije.

Opasan virus je napao naše tv prijemnike, lek za njega nemamo, a klinička slika pacijenta je sve teža i teža. Problem je što će uz pacijenta najgore da prođu građani za koje postoji opasnost da postanu poput riba i sa otvorenim ustima ponavljaju besmisao koji proizilazi iz ovih 1.163,7 minuta. #izVucicemose

Autor: Nenad Kulačin