Kraljevački razvojni centar poziva na dijalog o kvalitetu vazduha u Kraljevu

Udruženje građana Kraljevački razvojni centar, u okviru projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“, u formi dvodnevne radionice, organizuje razgovor na temu „Trenutno stanje i putevi za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“.

Iz ovog udruženja pozvali su predstavnike, javnog i civilnog sektora, privrede, obrazovnih institucija, medija i građana iz Kraljeva,da zajednički razgovaraju o modelima mogućeg zajedničkog angažovanja u procesima kreiranja i sprovođenja javnih politika lokalnih samouprava u oblasti kvaliteta vazduha.

Kvalitet vazduha ozbiljan je problem u Kraljevu, posebno tokom grejne sezone, a ovaj problem nije moguće rešavati bez saradnje i zajedničkog delovanja javnog i civilnog sektora, privrede, obrazovnih institucija, medija i građana, navodi se u saopštenju Kraljevačkog razvojnog centra.

Projekat se realizuje uz podršku Beogradske otvorene škole kroz program Eu za tebe, Zeleni inkubator i Snažno zeleno.

Učesnicima radionice, kako navode organizatori, biće predstavljeni aktuelni rezultati kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu i aktivnosti grada Kraljeva, kao lokalne samouprave, u energetskom sektoru grada kojima se utiče na smanjenje zagađenja vazduha

Na radionici će biti reči i o dokumentu „Stavovi građana o kvalitetu vazduha u gradu Kraljevu“ koji je nastao kao plod jedne od aktivnosti projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“.

Kako navode iz Kraljevačkog razvojnog centra, plan je da se kroz ovakav, multisektorski, razgovor dođe do predloga za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu.

Ovi predlozi će, kako ističu, posle još jedne provere u formi Javnog slušanja, koje će biti organizovano početkom decembra 2021.godine, biti predati lokalnoj samoupravi u formi Zahteva za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu.