Kraljevo: Izložbe o dva velikana medicine u Narodnom muzeju Kraljevo

Iz Narodnog muzeja Kraljevo najavljuju otvaranje izložbi „Jovan Stejić prvi Srbin doktor medicine u obnovljenoj Srbiji“ autora Nenada Karamijalkovića i Slavka Stepanovića, kao i „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević“ autorke Ivane Gruden Milentijević za četvrtak, 8. oktobra 2020.godine, sa početkom u 13 časova.

Pružanje stručne pomoći bolesnim ljudima spada među najplemenitije profesije u svim periodima razvoja civilizacije i u svim istorijskim kontekstima. U znak poštovanju prema jednoj od najhumanijih profesija, u godini svetske borbe protiv pandemije, Narodni muzej Kraljevo organizuje gostovanje dve izložbe o dva istaknuta lekara, koji su u velikoj meri institucionalizovali zdravstvo u našoj zemlji tokom XIX i početkom XX veka.


Prva izložba „Jovan Stejić prvi Srbin doktor medicine u obnovljenoj Srbiji“ autora Nenada Karamijalkovića, etnologa, arhiviste i konzervatora Zavoda za zaštitu kulturnih dobara u Kragujevcu i Slavka Stepanovića, istoričara arhiviste u Istorijskom arhivu Šumadije, posvećena je jednom od najznamenitijih Srba u XIX veku. Dr Jovan Stejić (1803-1853), prvi Srbin doktor medicine, koji iz Habzburške monarhije dolazi da radi u obnovljenoj Srbiji. Zajedno sa Karlom Pacekom jedan je od osnivača Srpskog građanskog saniteta i smatra se i pionirom transfuziologije. Knez Miloš ga je predložio za svog ličnog lekara i vaspitača svojih sinova Milana i Mihaila, a za glavnog sekretara Državnog sovjeta postavljen je 1845. godine. Jovan Stejić je pripadao prvoj generaciji srpskih intelektualaca koji su sva svoja znanja uložili u kulturno prosvećivanje našeg naroda.


„Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević“ naziv je druge izložbe autorke Ivane Gruden Milentijević, kustosa Narodnog muzeja Niš. Dr Vladan Đorđević (1844-1930), bio je lekar, književnik, član Srpske kraljevske akademije, diplomata i političar. Pokrenuo je osnivanja mnogih društava i organizacija, od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije, Vojna bolnica u Nišu i Društvo Crvenog krsta Srbije. Zbog njegovih brojnih zasluga, Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu „Godinom akademika Vladana Đorđevića
Tokom najtragičnijeg događaja u istoriji Kraljeva, masovnog streljanja civila 15-20. oktobra 1941. godine, među 2196 do sada popisanih žrtava, bilo je tri lekara (Stevan Ber, Mileva Karajović i Vlastimir Nikodijević), tri farmaceuta (mr Miodrag Marković, Živojin Krainčanić i Gojko Darić) i dva studenta medicine (Dobrivoje Jović i Branislav Milovanović). Izložbe o dva velikana medicine u Srbiji posvećene su i čuvanju uspomene ove žrtve u okviru obeležavanja godišnjice njihovog stradanja.

Izvor: Narodni muzej Kraljevo

Foto: Narodni muzej Kraljevo