Kraljevo: Vojska postavila šatore ispred kovid ambulante

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, samo u poslednja dva dana, iz Kraljeva je inficirana 51 osoba. Pripadnici Vojske Srbije danas su postavili šatore ispred ulaza u Kovid ambulantu u Kraljevu. Kako je saopšteno iz Gradskog kriznog štaba, to je urađeno zbog predstojećih vremenskih prilika, kao i porasta broja lica koja se testiraju.

Poslednjih dana je evidentan i veći broj pregleda u kovid ambulanti u Kraljevu, a dnevno prema podacima iz Doma zdravlja bude oko sto pregleda. Radovan Čekanac, epidemiolog iz Kraljeva u penziji, rekao je za N1 da situacija u drugom talasu, liči na onu s početka epidemije. On kaže da od 27 zaraženih u utorak, njih četvoro su Kraljevčani koji su došli iz Beograda, a troje su studenti.

„To smo imali i na početku epidemije. Naši sugrađani su prvo unosili virus na teritoriju Kraljeva. Takve slučajeve smo otkrivali, a njihove kontakte stavljali u izolaciju. Ali, nismo mogli da sprečimo lokalnu transmisiju koja je sada već evidentna na teritoriji grada“, kaže ovaj epidemiolog iz Kraljeva.

Čekanac naglašava da se grad ne može zatvoriti, ali je savetovao građanima, prateći epidemiološku situaciju u okruženju, da budu maksimalno oprezni i da se pridržavaju mera.

„Isto tako, ljutili smo se kada nam je EU stavila zabranu ulaska na teritorije svojih država. Ali, smatram da je time doprinela donekle povoljnoj situaciji u Srbiji. Najviše problema smo imali sa nesmetanim ulaskom u BiH i Crnu Goru. Kao primer ću vam navesti da je jedan muškarac koji se vratio iz Bosne, zarazio nekoliko svojih sugrađana u Vrnjačkoj Banji“, navodi Čekanac.

Prema njegovom mišljenju, očekuje se da će se broj zaraženih povećavati. Ali, kako smatra Čekanac, uvoditi policijski čas nakon povećanja obolelih, ne bi imalo smisla.

„Tada će virus toliko biti raširen zbog perioda inkubacije, a efekti uvođenja tekva mere kao što je zabrana kretanja, mogli bi da se osete tek nakon 10 do 15 dana nakon toga. A ljudi su i onako na granici izdržljivosti, i mislim da ne bi bilo efekta“, objasnio je Radovan Čekanac.

Čekanac kaže i da nije za mere kažnjavanja građana zbog nepridržavanja epidemioloških mera, ali da je primetio da se mere ne poštuju. Prema njegovim rečima, ugostitelji koji organizuju proslave i dalje su najopasnije mesto za širenje virusa, i apelovao na sugrađane da s obzirom da ulazimo u period slava, njih proslavljaju u najužem okruženju.

Izvor: N1