Kristina Trošić – Mlada sportistkinja kojoj se Srbija divi

U okviru projekta Centar Press-a pod sloganom“Ti si Centar, Ti si Srbija” kroz seriju intervja upoznajemo vas sa mladim ljudima koji su ponos Srbije. Kristina Trošić, kuglašica iz Trstenika, jedna je od njih.

Sa Kristinom smo razgovarali o njenom putu ka uspehu, specifičnostima kuglanja kao sporta, a Kristina nam je otkrila i neverovatnu činjenicu da Nemačka ima više registrovanih kuglana nego što Srbija ima kuglaša, ali i da su Srbi ipak neprikosnoveni u ovom sportu. U  zadnjih 6 ekipnih svetskih prvenstava Srbija ima 5 zlatnih i jednu bronzanu medalju u seniorskoj i 4 zlatne u juniorskoj konkurenciji, kao i bezbroj medalja u pojedinačnoj konkurenciji.

Šesnaestogodišnja Kristina je tri godine za redom je bila osvajač KUP-a Srbije u kuglanju za pionire i pobednik pojedinačnog prvenstva Srbije za pionire, što nije pošlo za rukom ni jednom kuglašu u Srbiji. Sa svojim saigračem Ilijom Jevremovićem u disciplini mix prošle godine osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, a ove godine na istom takmičenju i bronzanu medalju. Osnovnu školu završila sa Vukovom diplomom u rukama, a danas je đak srednje medicinske škole u Kragujevcu. Ljubav prema kuglanju razvila je uz svog oca koji je bio juniorski reprezentativac Srbije.

CENTAR PRESS: Možeš li da se setiš svih svojih medalja, ima li za njih mesta u tvojoj sobi?

Mogu, jer je svako takmičenje posebno i svako nosi neke nove uspomene, samo bi imalo puno da se nabraja. Uz medalje na KUP-ovima i prvenstvima Srbije osvajala sam i brojne medalje na KUP-ovima gradova Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Vrbas i mnogim drugim. Bila sam i najmlađi učesnik Super lige Srbije, a na Svetskom prvenstvu 2018. godine održanom u Detenhajmu u Nemačkoj osvojila sam i  zlatnu medalju u disciplini mix parova sa saigračem iz kuglaškog kluba Car Lazar iz Kruševca – Ilijom Jevremovićem. Na tom takmičenju postigli smo i svetski rekord od 605 oborenih čunjeva.

CENTAR PRESS: Kako tvoji drugovi reaguju kada kažeš da se baviš kuglanjem, jer ipak to i nije tako popularan sport u Srbiji?

Na početku su čudno reagovali i nije bilo prevelike podrške ni od njih ni od nastavnika. Međutim, danas je drugačije i njihova podrška mi stvarno prija, a moji drugovi su počeli da se interesuju za kuglanje. Moja je želja da kuglanje postane i školski sport, jer je to zaista neverovatan sport sa kojim se mentalno i fizički razvijate i stvarate divna prijateljstva.

CENTAR PRESS: Šta je potrebno da bi kuglanje postao školski sport?

Potrebno je da postoji volja i u Ministarstvu omladine i sporta, a u Trsteniku i naše Opštine. Volela bih da se to desi i da se u Trsteniku izgradi kuglana koja bi zadovoljila i potrebe kluba za treninge, takmičenja, ali i potrebe mladjih koji vole kuglanje. Volela bih da se u budućnosti Kampovi kuglanja održavaju baš u Trsteniku.

CENTAR PRESS: Šta je to što te privlači u kuglanju, kako bi svoje vršnjake pozvala da se pridruže ovom sportu?

Kristina sa ocem Ivanom

Kuglanje je, kao što sam rekla, neverovatan sport sam po sebi. Međutim, najlepša su prijateljstva koja se stvaraju, putovanja i podrška koju dobijate i u pobedama i u porazima. Kad god pomislite da odustanete, tu su prijatelji. Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj u pojedinačnoj konkurenciji ja sam ispala u polufinalu jer mi je kugla, koja je manja za pionire, bukvalno prošla izmedju dva vezana čunja i sudija je to okarakterisao kao promašaj. Bila sam vidno potrešena i plakala sam zbog toga. Tad mi je prišao moj saigrač i veliki drugar, Ilija Jevremović, i počeo da viče na mene da ću ostati u Nemačkoj ako se ne saberem i ne osvojim medalju. Time me je vratio u kolosek i osvojili smo zlato. To su prijateljstva i lepote ovog sporta čak i kad gubite. Sve svoje vršnjake bih pozvala da bar jednom u životu probaju kuglanje.

Kristina se i sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva održanom u Češkoj vratila sa medaljom. Ovog puta osvojila je bronzanu medalju u disciplini tandem sa drugaricom iz kuglaškog kluba Kristal iz Zrenjanina, Renatom Bodo. Ove godine na prvenstvu u Kragujevcu  u disciplini mix parovi nastupala je sa ocem Ivanom i osvojili su bronzanu medalju.

Trsteničani postižu neverovatne uspehe u kuglanju, a nemaju licenciranu kuglanu

Kuglana u Trsteniku se nalazi u suterenu Sportskog centra i ima dve staze koje nisu dovoljne kako za treninge prve ekipe tako i za ligaška takmičenja i treninge mladih i perspektivnih kuglaša i kuglašica iz Trstenika. U renoviranje kuglane nije uloženo ništa osim dobre volje kuglaša preko 30 godina. Kada je rukovođenje klubom preuzeo Ivan Trošić (Kristinin tata) i postavljen za predsednika kluba, kuglana je dobila donaciju od prijatelja kluba iz Beograda u vidu delova za kuglanu, elevatora, elektronike, kompletnih automata za podizanje čunjeva koja ima vrednost blizu 5000 eura.

Organizovano je sređivanje kuglane i i zamena oštećenih pločica na čunjskom postolju, zamena prstenova na stabilizatorima, zamena oštećenih kanapa u čunjeva. Na žalost to i dalje nije dovoljno za neke veće ambicije, ali je dovoljno za održavanje treninga i forme kod kuglaša. Kuglaški klub iz Trstenika iako ima sjajne kuglaše i dalje se kao domaćin takmiči u Kruševcu u kuglani koja se nalazi na otvorenim bazenima i koja ima licencu za održavanje ligaškog takmičenja. U sređivanju kuglane učestvovali su samo kuglaški radnici i o svom trošku uradili što se uraditi može. Ostale su još sitnica oko elektronike i mehanike za koje će biti potrebna pomoć prijatelja kuglanja, a među čitaocima Centar Press-a verujemo da ih ima.