Manastir Miloševac kod Trstenika- mesto Božijeg blagoslova i isceljenja

Manastir Svete Petke Miloševac

Na granici između Trstenika i Župe, sakriven između brežuljaka, u mestu zvanom Miloševac, nalazi se svetinja nazvana Miloševa stopa. Po predanju meštana, Miloš Obilić je na putu ka Kosovu sa vojskom zastao da se na tom izvoru napije vode i u steni ostavio trag svoje stope kome je izvor dobio ime.

Iako se među meštanima ovo predanje prenosilo sa kolena na koleno, izvor je do malo ko posećivao sve do pedesetih godina prošlog veka kada je, kako predanje kaže, teško bolesna Draga iz Stopanje, sanjala je da je neko upućuje na izvor da se sa njega napije vode. Nakon toga njena je bolest nestala, a ona je u znak zahvalnosti Bogu u blizini izvora napravila crkvicu.

Miloševa stopa

Nakon saznanja o mestu koje isceljuje napravljena je i privremena drvena crkva i česma. Dobročinstvom Miroslava Đurića – Firge na mestu stare drvene crkve nikao je manastir Svete Petke kakav danas postoji i u kome se okuplja veliki broj vernika. Zemlju na kome se nalazi manastir Svete Petke u Miloševcu poklonila je Desanka Pantić rođena Gašić iz Omašnice.

Do manastira se dolazi kaldrmisanim putem gde se na samom raskršću puteva sa leve strane danas vidi veličanstveni prizor manastira. Malo niže je i izvor za koji meštani tvrde da je čudotvoran i da nikada nije presušio.

Na Krstovdan, koji se obeležava 27. septembra  i koji je se slavi kao slava manastira, kao i pri obeležavanju praznika Svete Petke u Miloševcu se na liturguji okuplja veliki broj vernika. Tih dana prepričavaju se iskustva onih koji su od svete vode duhovno ili telesno isceljeni. Manastir Svete Petke u Miloševcu postao je i mesto gde veliku broj naših sugrađana koji žive u inostranstvu danas dolazi kako bi potražio uslišenje svojih molitvi.

Osim o isceljenjima i čudima, najlepše priče vernici govore i o ktitoru manastira Miroslavu Đuriću Firgi.

Ako vas put navede ka manastiru Veluće, ne propustite priliku da svratite i do Miloševca, sigurno ćete taj prizor pamtiti do kraja života.

Kako doći do Manastira Svete Petke u Miloševcu:https://goo.gl/maps/CAXPuK2xvSFRys4Z9