Narodni muzej Kraljevo: Dve izložbe od 3.decembra

U Narodnom muzeju Kraljevo će do polovine decembra, biti postavljene dve izložbe, koje će, u skladu sa propisanim merama bezbednosti, biti otvorene u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo u utorak, 03.11.2020. godine, u 13 časova.

  • Izložba „Dr Đorđe Radić (1839-1922) – poljoprivredni prosvetitelj i naučnik“, autora Dragana Draškovića, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kraljevo u penziji, u organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbiji, posvećena je jednoj od najznačajnih ličnosti u istoriji poljoprivrede u Srbiji i osnivaču Poljoprivredne škole u Kraljevu.
    O značaju, ulozi, doprinosu i vrednostima dr Đorđa Radića u utemeljenju srpske poljoprivrede, najbolje govore njegova dela: preko 40 objavljenih knjiga; uredništvo u listovima „Seljak“, „Težak“, „Domaćin“, „Cvetarstvo“ i preko 560 objavljenih članaka u njima; 31 objavljen prilog u raznim kalendarima; zatim članstvo u 67 poljoprivrednih i kulturnih društava (od kojih su tri američka). Bio je redovni član Srpskog učenog društva; počasni član Srpske Kraljevske akademije Mnoga naučna dostignuća, počev od hibridizacije kukuruza koju je započeo pre Amerikanaca, dobijene razne sorte kukuruza i krompira; nova povrća; proizveden prvi pamuk u Ugarskoj; uvedene nove plemenitije rase stoke, posebno goveda, ovce i živine; vršena ukrštanja, meleženje ovaca merino ovnova sa krivovirskom ovcom; ogledi sa uzgojem svilene bube; nabavljene za ono vreme nove sprave i alatke – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom; osnovane poljoprivredne škole u Požarevcu, Danilovgradu i Kraljevu; obavljani poslovi sekretara u Srpskom poljoprivrednom društvu, kontakti i saradnja sa svim relevantnim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.
  • Izložba „Narodni muzej Kraljevo – uspešan primer sanacije posledica zemljotresa posvećena je desetogodišnjici zemljotresa koji je pogodio Kraljevo 3. novembra 2010. godine, izložba autora Olega Romanova, višeg kustosa Narodnog muzeja Kraljevo, jedan je od programa kojim se obeležava i jubilej ustanove, 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja Kraljevo. Izložba sumira jedan od značajnih potresa za grad Kraljevo u novijoj istoriji, u kome je stradala i muzejska zgrada. Istovremeno, ona je i dobar primer delovanja u vanrednim situacijama u okviru muzejske prakse u Srbiji, kao i mera uspešnog saniranja posledica prirodne katastrofe.

Ulaz će biti slobodan.

Izvor: Narodni muzej Kraljevo

Foto: Narodni muzej Kraljevo