NE KAŽE SE BOT, NEGO ASTROTURFER: ŠTA SU BOTOVI, A KO SU ASTROTURFERI?

U poslednjih nekoliko godina izraz „bot“ i „botovanje“ postali su deo našeg svakodnevnog jezika. A znate li da svako ko kaže za nekog da je „bot“, zapravo greši? Ispravno je „astroturfer“ ili „astroturferka“.
BOTOVI I ASTROTURFERI
Foto: Pixabay

Šta je „bot“? To je skraćeni naziv za softverskog robota. Dakle nije osoba, već softver, od „roBOT“.

Takav softver može da izvrši dodavanje takozvanih „pluseva i minusa“ na komentarima neke vesti na koje ste nailazili. Softver može da pošalje i milione linkove, a neke od njih ste već dobijali na svojim aplikacijama za komunikaciju.

A šta su astroturfing i astroturfer/ke? Jedna od teorija, najopštije, kaže da je pojam astroturfinga u suštini vrsta manipulacije javnom svešću. A šta je zadatak astroturfera? Pa da bude deo sistema koji vrši manipulaciju, karika u lancu koja bi svojim komentarom pokazala da postoji određeni opšti stav javnosti o nekoj temi. Hiljada karika, dugačak lanac manipulacije.

Istina je mogo drugačija. Takav „opšti stav“, zapravo kreira mala grupa ljudi.

Iako se i botovanje i astroturfing vezuju uglavnom za političke stranke, ove metode koriste se i u prodaji. Tako po komentarima na internetu možete zaključiti da velika većina ljudi misli da je aronija najbolja za imunitet. A da li je? Možete zaključiti i da je ovaj ili onaj političar najbolji za narod. A da li je?

Dakle, suština je da su astroturferi organizovani od pojedinca ili grupe da kreiraju određeno mišljenje. Oni pišu sjajne komentare, a botovi se zatim uključe da na njih dodaju i „plus“ kao pozitivan stav o njihovom komentaru.

A da li astroturferi zaista imaju toliko slobodnog vremena da pišu sve te komentare? Naravno da ne. To i nije njihovo slobodno, već njihovo radno vreme i za to su plaćeni.

Kako da se izborimo sa njima? Softversko rešenje još uvek ne postoji, ali postoji prirodan lek – mislite svojom glavom i zapamtite, na internetu se često igra igra u kojoj je cilj da manjima izgleda kao većina.