NEČISTA KRV I JUŽNI VETAR 2 OTVARAJU FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA

Ovogodišnji 45. Jedini pravi Festival filmskog scenarija, počinje 13. avgusta i to premijerom filma „Nečista krv – greh predaka“, prema scenariju Vojislava Nanovića, a u adaptaciji Milene Marković.

Nakon ove premijere, iste večeri uslediće još jedna, i to „Južni vetar2 Ubrzanje“, prema scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića.

Crvenim tepihom koji se ove godine vraća poput losanđeleskog oskara, prošetaće preko četrdeset scenarista i više od dve stotine glumaca. Ideja je da već naredni 46. Festival filmskog scenarija bude regionalni, saopštili su organizatori.

Kako su na konferenciji za novinare najavili predstavnici organizatora festivala, u Vrnjačkoj Banji se, već prve večeri, očekuje dolazak više oko četrdeset scenarista i više od dve stotine glumaca, a plan je da naredni festival bude regionalni

Ove godine za nagradu za najbolji scenario takmiči se još sedam filmova, „Jedini izlaz“ scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, „Oaza“ scenariste i reditelja Ivana Ikića, „Lihvar“ scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemanje Ćeranića.

Do 19. avgusta u ovoj selekciji biće prikazana i nagrađivana ostvarenja „Živ čovek“ scenaristkinje Milene Marković, u režiji Olega Novkovića, “U ime naroda”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Darka Bajića, „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović, kao i “Vikend sa ćaletom” scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića.

Filmski reditelj Srdan Golubović, koji je sa scenarijom filma “Otac” bio pobednik prošlogodišnjeg festivala, ove godine je član žirija koji će odlučivati o nagradama. Film je, pre svega, “pričanje priče”, i scenario je početak svake filmske avanture, po rečima reditelja.

Na festivalu se dodeljuju prva, druga, treća i specijalna nagrada, a od ove godine i nagrada „Gordan Mihić – Zlatno pero“.

Od ove godine publika će, takođe, imati priliku da dodeli svoju nagradu, čiji je pokrovitelj generalni sponzor festivala, “Gorki list”.

Tradicionalno, tu je i prateći festivalski program – Letnja škola dramaturgije, koja se održava od 1996. godine. Festival traje od 13. do 18. avgusta, a karte možete kupiti na biletarnici Kulturnog centra.