Nesvakidašnji prizor na nebu uskoro-Jupiter i Saturn kao pre 800 godina

Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, ljudi koji budu pogledali u nebo imaće priliku da vide Jupiter i Saturn bliže jedan drugome nego što ih je iko ko je danas živ mogao videti.

Biće to prvi put da se takav prizor pojavi posle gotovo 800 godina, preneo je „Indipendent „. Poravnjanje putanja ove dve planete jako se retko događaju, jednom na svakih 20 godina, ali ova konjukcija je izuzetno retka jer će planete izgledati veoma bliske jedna drugoj, naveo je u saopštenju astronom Patrik Hartigan sa Univerziteta Rajs. 

Takav prizor poslednji put je bio vidljiv sa Zemlje na noćnom nebu 4. marta 1226. godine, naveo je on. Približavanje dve planete traje još od leta. Kada bude dostigao vrhunac, između 16. decembra i Božića po gregorijanskom kalendaru, razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca.

Tokom večeri 21. decembra oni će izgledati kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za petinu prečnika punog Meseca, rekao je profesor Hartigan. Svi koji budu propustili ovu astronomsku pojavu, imaće priliku da je vide 2080. godine. Posle toga, neće biti druge prilike do posle 2400. godine.

Izvor: Tanjug/021.RS

Foto: Canva