NIKOLA HRISTOV: TRSTENIČANIN I EVROPSKI I PRVAK SA CRNIM POJASOM II DAN

On studira Mašinski fakultet, evropski je prvak i nosilac crnog pojasa II dan. Upoznajte Nikolu Hristova

Nikola Hristov je student Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, a uporedo sa
studiranjem naporno trenira i kako za Centar Press kaže „nastoji da uskladi svoje obaveze studenta i sportiste“.

Osvajača dve zlatne evropske medalje pitali smo o njegovoj karijeri i planovima.

Zašto baš karate?

„Sportom sam se počeo baviti od svoje sedme godine. Bio sam privržen i drugim sportovima, ali ipak je prevagnulo ono što me je najviše privlačilo, a to je karate. Ljubav prema karateu je iz godine u godinu bila sve veća. Svoj naporan rad sam pravdao mnogobrojnim medaljama koje sam osvajao na raznim takmičenjima. Vremenom smo formirali jedan zdravi klub koji je pun pozitivne i dobre energije, a veliku ulogu u tome imala je i naš trener Nada Sarić. Ona je jedan od mojih sportskih uzora i od samog mog početka bila je uz mene, kao i ostali članovi kluba“

Može li Trstenik, kao mali grad, da pruži dobre uslove za buduće šampione?

Iako živim u malom gradu, to me nije kočilo da se ne bavim sportom, da se ne takmičim, putujem i slično. Tvrdim da i mi iz malih gradova možemo da budemo jako uspešni što smo dokazali bezbroj puta.

Dva evropska zlata su zasigurno tvoja najdraža, a da li postoji još neki uspeh koji bi izdvojio?

Ta dva zlata na Evropskom Kupu u Beogradu u disciplinama kogo i borbe jesu bili moji najveći uspesi, ali ću se truditi da ne budu i jedini.

Pored Evropskog kupa u Beogradu izdvojio bih i učešća na drugim evropskim takmičenjima koja su deo mog iskustva. Učešće na evropskom takmičenju u Nemačkoj u Bohumu, iako nisam osvojio medalju, za mene je bilo jako važno, kao i evropsko takmičenje u Kragujevcu gde smo osvojili srebro u ekipnim borbama.

Kakvi su tvoji dalji planovi i koja je tvoja poruka za decu i mlade u Trsteniku?

Moji dalji planovi su da i dalje nastavim da se bavim sportom, da aktivno treniram, da učestvujem na takmičenjima. Iako imam Crni pojas drugi dan u karateu, voleo bih i da u tome napredujem. Okušao sam se i u ulozi sudije, i to je jedno lepo iskustvo koje me još više motiviše.

Što se poruke mladima i deci tiče, poručio bih im da se da se bave sportom, da žive u zdravom duhu koji im pruža sport, jer kroz njega stiču nova poznanstva.