NJIMA JE POTREBNA POMOĆ, A VI IM MOŽETE POMOĆI

U ovom trenutku na hiljade napuštenih pasa i mačaka hodaju na ivici između života i smrti. Ovo je najteži period za njih i njihov život sada zavisi od nas. Evo nekoliko saveta kako pomoći napuštenim psima i mačkama da prežive hladne dane.

OSTAVITE HRANU I VODU ISPRED SVOJE ZGRADE ILI KUĆE

Najveći broj životinja izgubi snagu tražeći hranu tokom zimskih dana. Iako je sneg svuda oko nas, pijaća voda za napuštene ljubimce veliki je problem. Ukoliko ostavljate hranu i vodu, vodite računa da se voda ne zaledi i birajte hranu koja nije u tečnom ili konzervisanom stanju, jer se i ona može zalediti.

UKOLIKO PRONAĐETE NAPUŠTENOG LJUBIMCA, OBRATITE SE PRIHVATILIŠTU

Ukoliko naiđete na životinju koja je iscrpljena ili pregladnela, obratite se prihvatilištima za životinje. U ovo vreme prihvatilišta mogu biti prepunjena, ali na sreću postoji bezbroj dobrih ljudi koji su spremni da udome napuštene kuce i mace. Za dalje savete, svakako su korisna i udruženja koja se ovim problemom bave. Ukoliko ste sami u mogućnosti da brinete o životinji ne sumnjajte da će vam ona vratiti dobro za dobro. Uradite preliminarni pregled kod veterinara.

OPREZ! MACE SE MOGU NAĆI ISPOD VAŠEG AUTOMOBILA

U potrazi za toplotom mace često biraju automobile kao svoje sklonište. Budite oprezni pri pokretanju auta. Dovoljno je da kucnete po haubi ili udarite o točak automobila kako bi se skrivena životinja na vreme sklonila.

OSTAVITE OTVORENIM PROSTOR U KOME SE ŽIVOTINJE MOGU SAKRITI

Podrumi, garaže, hangari ili ulazi zgrade mesta su koja su već spasila na milione kuca i maca. Ukoliko ste u mogućnosti ostavite otvorene ove prostore kako bi postali utočište za promrzle  životinje.

Foto: Pixabay