NOVI PUT: SARADNJA CIVILNOG I JAVNOG SEKTORA MOGLA BI DA UNAPREDI POSLOVNU KLIMU KRALJEVA

Saradnja poslovnog i civilnog sektora u razvijenim državama jedan je od bitnih elemenata unapređenje kvaliteta života u zajednici. Stvari u Srbiji, međutim, stoje malo drugačije, ali je prostor za razvoj takve saradnje veoma širok. Kako trenutno izgleda saradnja poslovnog i civilnog sektora u Kraljevu i šta bi na tom polju moglo da se uradi istraživala je organizacija „Novi put iz Kraljeva“.
POSAO CIVILNI I POSLOVNI SEKTOR
Foto: Pixabay

U okviru projekta „Realni sektor jedan od stubova uspešne omladinske politike u lokalnoj zajednici“ koji realizuje UG „Novi put“ i uz finansijsku pomoć grada Kraljeva, između ostalih aktivnosti, sprovedeno je istraživanje o saradnji civilnog i poslovnog sektora

Jovana Nešović iz UG „Novi put“ kaže da je problem što ne postoje precizni podaci o saradnji ova dva sektora na državnom, a posebno ne na lokalnom nivou, što je i bio povod da se u okviru projekta uradi istraživanje.

„Ono što pokazuju neka istraživanja i analize je da se u skoro 80%
slučajeva sardanje ova dva sektora svodi na donacije. Međutim, saradnja privrednog i civilnog sektora mora da im i druge forme u pojedinim oblastima“, kaže Nešović i dodaje da treba težiti da se ostvare partnerski odnosi kao i da se zajednički nastupa prema donosiocima odluka, institucijama, fondacijama, donatorskim organizacijam, a sve u cilju kvalitetnih promena koje će pomoći brži razvoj lokalne zajednice.

Ono što je pokazalo sprovedeno istraživanje u planovima razvoja privrednika grada Kraljeva dominiraju oblasti proširenja asortimana proizvoda i uvođenje novih proizvoda ili usluga, ali i kupovina novih tehnologija i opreme.

Istraživanje pokazuje i da privrednici u mnogome nisu zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom

Privrednici su, kako pokazuje istraživaje, veoma zainteresovani za lokalni razvoj i kao nosioce ovog posla vide lokalnu samoupravu i državu.

Ono što zabrinjava je i to da privrednici najčešće nisu upoznati sa radom lokalnih udruženja građana, ali civilni sektor prepoznaju nekog ko je važan za razvoj lokalne zajednice i spremni su da daju podršku akcijama i projektima koje sprovode udruženja.

Gde je tačka saradnje privrede i lokalnih nevladinih organizacija

Kako je pokazalo istraživanje „Novog puta“, nevladine organizacije i privreda bi zajedno mogli da rade na unapređenju okruženja za poslovanje preduzeća i na pitanjima ekologije

Takođe su mišljenja da civilni sektor može zastupati interese poslovnog
sektora u oblastima definisanja planova i strategija razvoja, kao i u oblasti primene zakonskih rešenja.

Istraživanje je pokazalo još i to da, ako bi privrednici pomagali rad udruženja za mlade, to bi bilo najčešće u oblasti obuke i školovanja mladih“, dodaje Nešović.

Nešović ističe i da je ovo istraživanje, zbog ograničenih sredstava i načina sprovođenja je obuhvatilo manji broj ispitanika (privrednika) i podatke treba uzeti sa dozom opreza.

Kako navodi, uzorak je dovoljan da se izvede zaključak da su privrednici svesni značaja lokalnog razvoja, da su spremni da sarađuju sa civilnim sektorom, prvenstveno u oblastima koje su važne za poboljšanje uslova
poslovanja.

„Ovo istraživanje može pomoći i civilmom sektoru da prepozna oblasti u
koji treba pokušati saradnju sa poslovnim sektorom. Svakako, samo zajedničkim delovanjem, i uz podršku javnog sektora, može se postići održiv razvoj i podići kvalitet života u lokalnoj zajednici.

Kompletno istraživanje možete preuzeti OVDE