Petar Stojković, vanserijski talenat: Srbija mora da se menja, ali ne razmišljam o odlasku

U okviru projekta pod sloganom “Ti si Banja, Ti si Srbija” kroz seriju intervja upoznajemo vas sa mladim ljudima koji su ponos Srbije.

Petar Stojković je Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji završio kao đak generacije, Vrnjčani ga poznaju po bistrom umu i talentu za muziku, a Srbija po pobedi u oemisiji Slagalica. Petra smo pitali o njegovim interesovanjima, daljim planovima ali i viziji Srbije u kojoj bi ostao.

CENTAR PRESS Otkuda interesovanje za Slagalicu?

Slagalica je sigurno najpopularniji kviz u Srbiji, tako da ne čudi da sam odabrao baš tu da se prijavim. Pratim je već veoma dugo, i odavno sam želeo da se prijavim, međutim nikako da se nateram. U nekom trenutku sam jednostavno presekao i rekao: „To je to, ja se prijavljujem sigurno“.

CENTAR PRESS Kao đak generacije mogao si da biraš od matematike, preko istorije do medicine. Zašto si izabrao medicinu?

Medicina me interesuje već dugo, čak od kraja osnovne škole. Nikada me nešto posebno nisu zanimale tehničke i društvene nauke, a medicina je nešto u čemu mogu direrktno da vidim rezultat svog rada i truda. Takođe je i veoma plemenito zanimanje.

CENTAR PRESS Mnogi tvoji vršnjaci razmišljaju o odlasku iz Srbije, a ti?

Ne bih se složio sa time da mnogi razmišljaju o odlasku. Nije lako otići iz svoje države ma kakva da je. Nisam razmišljao o tome, što ne znači da ne želim otići, ali tek kada završim školu i ako se stvori baš dobra prilika. 

CENTAR PRESS Šta ti očekuješ od svoje države? Šta misliš da bi u Srbiji moralo da se dogodi da se zaustavi odlazak mladih, jer istraživanja ipak govore da tri četvrtine mladih razmišlja da napusti Srbiju.

Kao i svaki građanin, očekujem od države određena prava i slobode. Sad, problem je što naša država ne funkcioniše baš kako bi trebalo, te se Ustav ne poštuje u mnogim situacijama. Upravo to je uzrok lošeg životnog standarda, koji je glavni uzrok napuštanja države. Da bi se zaustavio odlazak mladih, država prvo mora da se vrati u normalno, demokratsko stanje, a zatim se lako može povećati životni standard. Međutim, treba podsetiti i na stav  Platona o demokratiji:“Dokle god ona tri čobana mogu da nadglasaju Sokrata i mene, ja u demokratiju ne verujem“. Sa ovim se u potpunosti slažem.

CENTAR PRESS Šta bi u Vrnjačkoj Banji trebalo da se dogodi da bi se mladi nakon studija u većim gradovima vraćali u Vrnjačku Banju?

Vrnjačka Banja je veoma specifično mesto zato što je u potpunosti turistički nastrojeno. Ljudi koji se bave turizmom mogu zaista naći svoje mesto u Vrnjačkoj Banji, ali mlade, perspektivne osobe, traže posao po poznatim kompanijama, koje se uglavnom nalaze po velikim gradovima.