PRIČA TRSTENIČKOG HOTELA TOPALOVIĆ JE PRIČA O ISTORIJI GRADA

Prvi hotel „Topalović“ u Trsteniku izgrađen je 1919. godine na ruševinama ranije kafane „Devet Jugovića“. U ovom objektu odvijali su se i dogovori i pregovori, prodavalo se, kupovalo, sukobljavalo i zaljubljivalo. U ovom objektu bila je i prva fiskulturna sala u Trsteniku.

HOTEL TRSTENIK TOPALOVIĆ
Foto: Narodna biblioteka „Jefimija“

Kako je zabeleženo u digitalizovanoj građi Narodne biblioteke „Jefimija“ vlasnici prvog hotela u Trsteniku, Topalovići iz Dublja su se još od 1875. godine bavili kamenorezačkim poslovima i izradom vodeničarskih kamena.

Tihomir-Tika (1906-1972) i Dobrosav, zajedno sa ocem Jovanom Topalovićem iz Dublja, posedovali su između dva svetska rata: majdan u Dublju (1921) i firmu „Kvarc“ (1932) u Trsteniku za proizvodnju i prodaju mlinsko-vodeničkih kamena, koja je imala predstavništvo i u Beču.

Porodica Topalović je od Dimitrija i Stojana Gradištanca otkupila staru trsteničku kafanu „Deset Jugavića“ i na tom mestu 1919. izgradila hotel.

Sudbina je porodicu Topalović odvela daleko od Trstenika.

Tikin brat, Dobrosav, premešta 1945. godine privatno preduzeće „Kvarc“ u Osijek, gde se oženio. Kasnije, 1947. godine, otvara novu firmu pod imenom „Silex“ koja je preteča mnogih današnjih građevinskih preduzeća.

Tihomir-Tika je uoči rata sagradio i parni mlin u Počekovini i postrojenje za proizvodnju crepa i cigle u Donjem Ribniku. Za vreme Drugog svetskog rata, kao zet Koste Pećanca, dobio je 1941. godine zvanje četničkog vojvode ljubostinjskog i postavljen je za komandanta Ljubostinjskog četničkog odreda, koji se brinuo o bezbednosti vladike Nikolaja Velimirovića.

Uhapšen je od Nemaca oktobra 1942. godine i sproveden u nemački logor Osnabrik.

Posle rata, kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu Narodne biblioteke „Jefimija“ Thomir- Tika je emigrirao u SAD i naselio se u Nju Džerziju, gde je prihvatao i pomagao srpske emigrante, monarhiste i žrtve komunističkog režima.

U njegovoj biografiji se dalje navodi da ga je narodna vlast 1945. godine zvanično proglasila za državnog neprijatelja, zbog čega je porodici konfiskovana sva imovina uključujući i kafanu i hotel „Topalović“ .

Nakon nacionalizacije, 1953. godine upravo u ovom hotelu napravljana je 1953. godine prva fiskulturna hala u Trsteniku. Zgrada hotela porušena je 1962. godine

HOTEL TRSTENIK TOPALOVIC 2
Foto: Narodna biblioteka „Jefimija“

Tihomir Tika Topalović je i u Nju Džerziju nastavio uspešno da se bavi ugostiteljstvom. Bio je vlasnik uglednog restorana „Stara Evropa“ zbornog mesta Srba na Istočnoj obali.

Lično je dao garancije za 16.000 doseljenika, od čega je većinu sam i dočekivao na aerodromu i u njujorškoj luci, davao im je prvi obrok i prvi posao.

Tika Topalović, navodi se u njegovoj biografiji, je bio potpredsednik Srpske narodne odbrane u SAD-u i Kanadi, zatim član Pokreta četnika „Ravna Gora” i predsednik Crkvenoškolske opštine „Sveti Sava“ u Njujorku punih petnaest godina. Tika Topalović je nezvanično bio i prvi organizator demonstracija protiv Josipa Broza Tita, kada je ovaj 1963. godine dolazio u Ameriku. Bio je veliki prijatelj vladike Nikolaja Velimirovića i kralja Petra II Karađorđevića.

Tihomir-Tika Topalović je umro marta 1972. godine u Patersonu, sahranjen na Flešing groblju u Njujorku.

Biografije poznatih trsteničana čitajte na sajtu Narodne biblioteke „Jefimija“