Raspisan konkurs za bespovratna sredstva razvojnog programa EU PRO za podršku razvoja preduzetništva

EU PRO raspisao je Drugi javni poziv za podnošenje predloga za nabavku opreme i pružanje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Foto: eupro.org.rs

Program razvoja EU PRO, koji finansira Evropska unija sa 25 miliona evra, ima za cilj da doprinese ravnomernijem socio-ekonomskom razvoju Srbije. Cilj programa je da pruži doprinos povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i produbljivanju socijalne kohezije u 99 lokalnih samouprava u dva regiona: region Šumadije i Zapadne Srbije i region Južne i Istočne Srbije. Terenske aktivnosti ovog trogodišnjeg programa koji je započeo u januaru 2018. godine realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Vladom Srbije.

Program nastavlja sa dobrom praksom i rezultatima svojih prethodnika, EU PROGRES i evropskim PROGRES programima.

Ukupni budžet Poziva za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima je 2,5 miliona evra. Ova inicijativa jedna je od aktivnosti koju finansira Evropska unija kroz razvojni program EU PRO sa ciljem da pruži podsticaj razvoju privatnog sektora i poveća tržišni potencijal u cilju stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mesta.

Mogu se prijaviti preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana za proizvodnju u jednoj od 99 lokalnih samouprava koja su uključena u sprovođenje programa EU PRO i osnovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine.

Pojedinačni iznos granta može se kretati od 10 000 do 30 000 eura. Brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu konkurisati do 70.000 EUR. Podnosilac prijave mora osigurati vlastiti udeo u investiranju od najmanje 20% ili 30% ako se prijavi za grant koji prelazi 30.000 €. Podnosioci prijava bi takođe trebali predložiti određene društveno odgovorne aktivnosti koje će obavljati ako im se odobri grant.

Odabir korisnika vršiće se na osnovu dostavljenih predloga projekata i prateće dokumentacije u skladu sa kriterijumima za izbor objavljenim u Pozivu. EU PRO će vršiti verifikacione posete podnosiocima prijava izabranim putem tehničke procene.

Rok za podnošenje predloga projekata je 10. novembar 2019. godine.

Gradovi i opštine koje učestvuju u EU PRO:
Aleksandrovac, Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bajina Bašta, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Ćićevac, Despotovac, Dimitrovgrad, Gadžin Han, Golubac, Ivanjica, Jagodina, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Malo Crniće, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Pirot, Požarevac, Požega, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Ražanj, Rekovac, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Zaječar, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Bogatić, Crna Trava, Čajetina, Ćuprija, Doljevac, Gornji Milanovac, Kladovo, Krupanj, Medveđa, Preševo, Rača, Sjenica, Vladimirci and Vranje.

Više informacija o samom Konkursu i potrebnoj dokumentaciji za podnošenje prijave pogledajte na https://www.eupro.org.rs/en/ktext/second-public-call-for-proposals-for-procurement-of-equipment-and-provision-of-services-for-entrepreneurs-micro-and-small-enterprises .

Izvor: eupro.org.rs