RESTRIKCIJE: VREME JE DA IZVADIMO FIKSNE TELEFONE IZ PODRUMA

Evropa sa nalazi pred jednom od najtežih zima u kojoj bi zbog restrikcija struje mobilne mreže privremeno mogle da ostanu bez napajanja. Da li je vreme da izvadimo stare fiksne telefone iz podruma?

Zvaničnici telekomunikacijskog sektora zabrinuti su da bi restrikcije struje u Evropi mogle da nas dovedu da toga da privremeno ostanemo bez mreže na mobilnim telefonima.

Podaci govore da Evropa ima gotovo pola miliona odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta, prenosi Hina.

Različite zemlje u potrazi su za različitim rešenjima kako bi prevazišle ovu situaciju.

U Francuskoj se govori o tome da će restrikcije struje biti sprovedene na po dva sata, izuzimajući bolnice, policiju, vlade i ministarstva i druge bitne ustanove, ali ne i odašljače mobilnih operatera.

Kako prenosi Hina i telekomunikacijske kompanije u Švedskoj i Nemačkoj izrazile su vladama zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, navelo je nekoliko upućenih izvora.

Švedska već sada traži alternativu i ulaže u generatore i mobilnih baznih stanica za moguća dulja razdoblja bez struje, prenosi Rojters.

Iz svih telekomunikacionih kompanija se, za sada, šturo izjašnjavaju na koji način će se prevazići ovaj problem, a ako ga ne prevaziđu veroavtno ćemo imati povratak fiksnih telefona na velika vrata i to onih sa povezanom slušalicom i bez baze koja se napaja na struju.