Retrospektivna izložba u Narodnom muzeju Kraljevo

U Narodnom muzeju Kraljevo će u četvrtak, 18. februara 2021. godine sa početkom u 13 časova, biti otvorena retrospektivna izložba Slobodanka Danka Pribaković Kostić.

Uz poštovanje propisanih mera, nošenja zaštitnih maski kao i fizičke distance od 2 metra, građani mogu posetiti izložbu do polovine meseca marta.

Povod za priređivanje velike retrospektivne izložbe Slobodanke Danke Pribaković Kostić, autora Nadice Lišanin, višeg kustosa Narodnog muzeja Kraljevo, jesu dela koja je nakon njene smrti (2020. god.) ustanova preuzela na čuvanje.

Odlukom da se Dankina zaostavština čuva i štiti u ustanovi u kojoj je kao prvi konzervator provela punih 40 godina rada, simbolično je realizovana čuvena fraza sačuvana u anegdotama kojom je Danka obaveštavala svoje kolege o izlasku iz muzejske zgrade: „Idem i vraćam se!”. U simboličnom smislu Danka se vratila u Muzej, ali ovoga puta ne kao čuvar baštine, već kao baština koja se čuva.

Pored toga što je bila jedan od prvih profesionalaca muzejske struke u Kraljevu, Danka je bila i prva akademski školovana slikarka, kao i prva članica ULUS-a u Kraljevu.

Petnaest godina posle retrospektivne izložbe koja je u Narodnom muzeju Kraljevo priređena povodom njenog penzionisanja 2006. godine, prilika je da se nakon smrti umetnice učini još jedan pokušaj objašnjenja, razumevanja i predstavljanja njenog stvaralačkog opusa, budući da je decenijama zauzimala važno i neizostavno mesto na kraljevačkoj likovnoj sceni.

Ulaz je slobodan.