SOLIDARNE I POBINJENE: ZAKAZAN PROTESTNI MARŠ ZA ŽENSKA PRAVA

8. mart zenska prava

Na ulicama Beograda u utorak (8.mart) će, sa početkom u 16 časova, veliki broj feminističkih organizacija i pojedinki organizovati osmomartovski protestni marš pod nazivom „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“.

Iz feminističkih organizacija podsećaju da je osmi mart dan kada žene ustaju i pridružuju se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode borbu za ženska prava na ovim prostorima.

Nažalost, borba za ženska prava je i danas daleko od svog završetka. Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama„, navodi se u saopštenju feminističkih organizacija.

Žene Srbije zahtevaju, kako se navodi u saopštenju, da zakonske regulative i praksa osiguraju maksimum 8-časovno radno vreme u toku dana, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada, te da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja. Takođe, ženske organiazcije pozivaju na mir i apeluju na državu da pruži podršku narodu Ukrajine.

Predviđeno okupljanje povorke je u 16 časova ispred Studentskog kulturnog centra. Marš kreće u 16 i 30, ulicom Kralja Milana do Trga Republike, uz zadržavanje na Trgu republike u trajanju od pola sata. Potom sledi šetnja kroz Francusku i Gundulićev venac do Dobračine 55 (Prostor Miljenko Dereta) gde je planiran završetak marša u 18 časova. D.P.