Srbi, budite ponosni na Đokovića!

Dragan Marković - Centar Press
Autor je Dragan Marković, novinar i urednik Centar Press-a

Ovu rečenicu izgovorio je predsednik Francuske Makron prilikom nedavne posete Srbiji.

Bilo nam je puno srce, što tako nešto čujemo od jednog državnika velike, uticajne i nama istorijski prijateljske francuske države.

Pitam se da li su čuli i razumeli ovu rečenicu i svi oni političari, analitičari i novinari, koji odavno svojim sramnim komentarima pokušavaju da bez stvarnih argumenata, napadaju i omalovažavaju jednu tako ljudsku i sportsku veličinu kakav je naš Nole.

Setih se intervjua sa jednim bivšim ministrom inostranih poslova, koji reče da u Srbiji nismo svesni koliko se svet divi uspesima Novaka Đokovića i da ne postoji zemlja koju je zvanično posetio, a da domaćin te zemlje nije poveo priču na temu našeg tenisera i njegovih rezultata. Malo je reći da smo ponosni na našeg Noleta za sve ono što je uradio i što još uvek radi za Srbiju. Dok pomera granice ljudske izdržljivosti i piše novu istoriju u svetu tenisa, ako su Stari Grci i Rimljani imali svoja božanstva, zašto ne reći „božanstveni Nole“.

„Naše društvo je duboko podeljeno“, reče akademik Vladimir Kostić. Tačno se zna ko ide u koju kafanu, koje novine čita, koju televiziju gleda. Televizije uglavnom dovode svoje analitičare i političare od kojih možete čuti hvalospeve aktuelnoj vlasti i stalno ponavljanje da su svi prethodni režimi krivi za ovo današnje stanje u državi.

Jeste li primetili da nam sve televizije privržene sadašnjem režimu sve više liče na devedesete godine? Stiče se utisak da se za 30 godina ništa nije promenilo.

U fudbalu je uveden VAR sistem, tako da danas Maradoni ne bi pomogla „božja ruka“ da mu se prizna neregularan gol. Nama VAR tehnologija ne treba, jer mi sami postižemo autogolove. Jedan takav autogol je i ona nesrećna emisija „Kontravizija“ u kojoj se onaj voditelj u pokušaju ruga sopstvenom narodu. Jedno pitanje postavi u anketi na ulici,a potom na te odgovore u studiju nadoveže promenjena pitanja i , naravno, sve to izgubi smisao i to bi kao nekom trebalo da bude smešno. A ispada tužno i žalosno. Još je strašnije da takvo spinovanje i novinarsko podvaljivanje komentariše i predsednik države, koji se tobože čudi da neki građani nisu čuli za Puškina ili neku drugu ličnost iz svetske istorije. Toplo vam preporučujem da izbegavate ovakve emisije, koje mogu štetno da utiču na vaše mentalno zdravlje.

U gomili lažnih diploma i doktorata nedavno sam čuo jednu lepu priču. Slep mladić iz Niša po imenu Stefan završio je Pravni fakultet u roku sa prosekom 9,7. Nedavno je upisao Filološki fakultet, a pritom je i aktivni sportista. On je naš heroj i to su vrednosti koje nam trebaju.

Jeste li primetili da sve više ljudi u našem gradu šetaju kućne ljubimce? Možda je to trend sa zapada ili su pošli od one: što više upoznajem ljude, više volim životinje.

Glavu gore i pokušajte da menjate svet oko sebe, neka bar malo bude po vašem ukusu. Ko zna, možda i uspete u tome. Vredi pokušati, možete vi to.