Šta je RTS slagao u vezi Srba i Hrvata

Fake News tragač je došao do podataka da je većina srpskih medija, uključujući i RTS objavila vest pod nazivom „Istraživanja pokazala: Srbi pošteniji od Hrvata“, koja nije zasnovana na realnim već na manipulativnim podacima.

Kako Fake News tragač navodi četvorica naučnika predvodila su eksperiment čiji je cilj bio da utvrde nivo građanskog poštenja u različitim društvima. U tu svrhu oni su 17.000 puta namerno „posejali“ novčanike – što prazne što pune – u različitim institucijama u 40 zemalja sveta i čekali da vide da li će nalazač biti pošten i prijaviti ono što je pronašao. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu „Science“ pre samo pet dana, a njihove pogrešne interpretacije već su se raširile u domaćim medijima, koji tvrde da je konačno „naučno dokazano da su Srbi pošteniji od Hrvata“.

Loša tumačenja, propraćena manipulativnim naslovima, nastala su fokusiranjem na broj ispitanika koji bi vratio novčanik bez novca. U toj kategoriji je Srbija zaista ispred Hrvatske, ali samo za jedan procenat (53% naspram 52%). Međutim, ukoliko se pogledaju rezultati u drugoj kategoriji, kojom se meri broj ispitanika koji bi vratio novčanik sa novcem, ispitanici iz Srbije zaostaju za onima iz Hrvatske za čak 15% posto (52% naspram 67%).

Pojedini mediji manipulativno su zaključili kako su Srbi (pri čemu bi tačnije bilo reći „ispitanici iz Srbije“) 11. na svetu po poštenju, iako je eksperiment sproveden u 40 zemalja, što je dvadesetak posto ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija.

Prvi autor ovog istraživanja, Alen Kon sa Univerziteta u Mičigenu, kaže za FakeNews Tragač da su razlike između Srbije i Hrvatske veoma male, i da bi se na osnovu njih eventualno moglo zaključiti to da građani Hrvatske više brinu o tome da izbegnu lični doživljaj sebe kao lopova. Međutim, treba se čuvati generalizacija. „Nijedna studija ne može da pokrije sve vrste situacija, lokacija i ispitanika. Takođe, važno je imati na umu da poštenje ima mnoge nivoe, a mi smo proučavali ’samo’ jednu od mogućih situacija“, navodi Kon i zaključuje da bi, suprotno navodima naših medija, uz sve navedene ograde iz istraživanja pre moglo da se zaključi da su građani Hrvatske pošteniji od onih iz Srbije.

Manipulativno tumačenje rezultata preneli su Radio-televizija SrbijeRadio-televizija VojvodineStudio BInformerVečernje novostiKurirB92,TelegrafSrbin infoIntermagazinPinkProkuplje onlineBalkanska geopolitikaVesti.rsSmediaDnevne vestiThe world newsGlavne vestiPravdaGovori Srbija i Srbija 24. Za razliku od navedenih medija, portal Srbija danas objavio je naslov koji više odgovara istini: „Dokazano, naučno! Srbi su pošteniji od Hrvata! Osim kad su pare u pitanju…“

Izvor: Fake News tragač