Šta posetiti u Srbiji

PR tekst

Odgovor na postavljeno pitanje nije nimalo lak zbog toga što Srbija ima tako mnogo predivnih destinacija koje bi se morale uvrstiti u must seedelove svake ture kroz zemlju. Lista naravno zavisi i od toga koji ste tip turiste, te da li više volite mirne odmore, daleko od gužve ili ste za aktivne trenutke ispunjene različitim sadržajem. Srbija će ponuditi kvalitetan izbor i tako odgovoriti na sve zahteve i želje svojih posetilaca. 

U nastavku teksta vam nudimo najreprezentativnije primere jedne i druge vrste odmora, pa izaberite ono što vam najbolje paše i prepustite se uživanju. 

Aktivan odmor u gradovima

Gradovi u Srbiji su destinacije idealne za sve one koji žele da pred sobom imaju najraznovrsnije sadržaje i atrakcije, koji će uspeti da ispune svaki sekund njihovog odmora. Najbolji predstavnici navedenog svakako su Beograd i Novi Sad, dva najveća i najrazvijenija grada u zemlji. Oni su svoju turističku ponudu razvili tako da se u njoj može naći za svakoga po nešto. Pa, ako ste se odlučili za ovakav tip odmora uživajte u sledećem. 

Najpoznatiji beogradski lokaliteti

Beograd noću

Beograd je najpoznatiji po kvalitetnom noćnom provodu, u kojem možete uživati svakoga dana do ranih jutarnjih sati. Osim provoda, glavni grad Srbije će ponuditi još mnogo toga, a vi tokom svog boravka ne propustite da upoznate lepote: 

 • Kalemegdana – tvrđave koja predstavlja pravu riznicu različitih atrakcija: od zadivljujućeg pogleda na ušće Save u Dunav, preko čarobnog zelenila, pa sve do tajnih laguma i vojnih podruma, koji svedoče o životu prethodnih vremena.
 • Ade Ciganlije – beogradsko more pružiće vam priliku da isprobate najrazličitije aktivnosti ili prosto uživate u divnim pogledima na vodu iz uređenih bašta kafića. Kada vreme dozvoli, ovde se možete zabavljati na vodi, kupati ili sunčati na uređenoj plaži.
 • Košutnjaka, Zvezdarske šume, Topčiderskog parka – prostora u kojima se možete opustiti okruženi zelenilom i društvom različitih vrsta ptica i šumskih životinja. Ukoliko u Beograd dolazite sa prijateljima, ovo su savršena mesta za piknik, roštiljanje ili različite aktivnosti: vožnja rolera, bicikla, badminton. 
Kalemegdan

Kada je reč o mestima dobrog provoda, u zavisnosti od muzičkog ukusa, izaberite: 

 • Splavove u Savamali – moderne objekte koji pružaju uživanje za one koji vole dance i rnb (Tag), modernu narodnu i zabavnu muziku (Uzbuna), ali i prikazivanje kabaretske atmosfere, ispunjene Čikago kostimima i vrlo karakterističnom melodijom – La Fayette.
 • Pabove– objekti koji pružaju nešto opušteniju atmosferu i donese tvrđe zvuke. Najtoplija preporuka u okviru ove kategorije su: Wurst Platz Bar, Čorba ili Tramvaj.
 • Tradicionalne kafane – čuvari autentične starogradske atmosfere i prostori u kojim će vas uveseljevati čitavi orkestri. Ovde pored odlične muzike možete uživati i u degustaciji najuksunijih domaćih obroka. Za ovakav vid provoda zadužena je Skadarlija, a koju god kafanu da u njoj izaberete, nećete pogrešiti.

Deo turističke ponude Beograda je i odličan smeštaj koji grad nudi, a koji će vas udobno smestiti i učiniti da se u njemu odmorite i potpuno opustite. Apartmani Beograd su najisplativija i najkvalitetnija opcija smeštaja, pa je sigurno da ćete ih i svakom narednom prilikom birati kao mesto stacioniranja u Beogradu.

I još mnogo stavki mogli bi da čine vaš odmoru u Beogradu. Mogli bismo još dugo ovako. No, verujemo da je i ovo dovoljno da uvidite koliko toga glavni grad nudi i kakve divne odmore ovde možete provesti.

Najveće atrakcije Novog Sada

Novi Sad

Grad predivne atmosfere, prostor koji osvaja svojom tradicijom, građevinama, autentičnim duhom. Centar Vojvodine je prostor koji poseduje niz savršenih mesta za opuštanje, uživanje i kulturno uzdizanje. Najpopularnija su:

 • Centar grada – prostor koji je namenjen za prijatnu šetnju i uživanje u divnoj arhitekturi. Ovaj deo krasi spomenik čika Jovi Zmaju, Svetozaru Miletićevu, Katolička crkva Uspenja Marijinog, ali i pravoslavni hram. Ovde je smešten i divan Dunavski park – zelena oaza koje je savršena za odmor posle duge šetnje duž širokih novosadskih ulica. Ovaj deo je prepun predivnih kafića i restorana u kojima se služe inostrani specijaliteti, ali i čuvena jela vojvođanske kuhinje.
 • Petrovaradin – neizostavna tačka svake ture kroz Novi Sad. Ovaj deo grada najpoznatiji je po svojoj tvrđavi, sa koje se pruža divan pogled na Dunav i na kojoj je smešten toranj sa časovnikom čija mala kazaljka pokazuje sate, a velika minute. Ovde možete uživati i u poseti Ateljea 61, koji će vam pokazati sve o procesu izrade tapiserije.
 • Kulturne ustanove – razlog zbog koga je Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture. Ustanove u gradu pružiće vam vrlo kvalitetne trenutke, ali i nova znanja o životu i tradiciji ovih prostora. Preporučujemo da posetite Srpsko narodno pozorište i Muzej Vojvodine. Prvo postavlja najkvalitetnija dela strane i domaće književnosti, a drugo izlaže eksponate iz istorije, arheologije, istorije umetnosti i etnologije, koji oslikavaju život na ovim prostor od daleke prošlosti do danas.

Naravno, tu je i Dunav, njegove obale, prelepe čarde, Štrand i još mnogo očaraće vas u glavnom gradu Vojvodine. Zahvaljujući svemu ovome, Novi Sad sigurno treba da bude deo vašeg odmora u Srbiji. 

Planine – prostori zaduženi za potpun odmor

Najbolji predstavnici druge vrste odmora jesu planine – mesta koja na najbolji način pružaju oslobađanje od stresa. Na osnovu položaja, razvijenosti i posećenosti među planinama u Srbiji već godinama prednjači Zlatibor, pa ćemo stoga o njemu i pisati. 

Razvijenost planine nije uticala na to da izgubi svoja obeležja. Zlatibor je sačuvao prostore koji su savršeni za šetnju, udisanje svežeg vazduha i zajednički piknik na travi. Osim ovoga, tokom boravka na ovoj planinskoj destinaciji uživaćete i u: 

 • Šetnji do spomenika na Šumatnom brdu
 • Pogledu sa divnih vidikovaca, od kojih je najlepši i najpoznatiji Gradina, udaljen 5 kilometara od centra Zlatibora
 • Pikniku na Ribničkom jezeru – vodenom prostoru koji je okružen borovim šumama i pružiće odmor iz snova

Ovde vam je dostupna i druga vrsta sadržaja: 

 • Restorani sa odličnom ponudom jela i kvalitetnim muzičkim programi. Preporučujemo da odete na ručak ili večeru u Milunkinu kolibu ili Perun. U njima ćete degustirati najbolju komplet lepinju i najukusniju domaću pršutu i kajmak. 
 • Kvalitetni apartmani Zlatibor– prostori koji se s pravom mogu nazvati najbolji u Srbiji. Oni predstavljaju savršen odnos cena i kvaliteta, te će vam pružiti pravi odmor po pristupačnim cenama. Preporučujemo Peković apartmane, smeštene u istoimenoj vili, a označene lux. 
 • Spa i wellness centri, zatvoreni i otvoreni bazeni. 
 • Avantura i Dino park
Apartmani Zlatibor

I još mnogo toga modernog i autentično planinskog. 

Ono što Zlatibor takođe odlikuje jeste divan položaj, koji vam omogućava da napravite izlet do obližnjih, vrlo poznatih atrakcija: 

 • Mećavnika i Mokre gore – na oko 30 kilometara udaljenosti
 • Sela Kremne – čuvenog po prorocima Tarabićima
 • Sirogojna – etno-muzeja na otvorenom 
 • Uvca – čuvenog kanjona reke, u kome stanuje beloglavi sup

Kao što vidite, Srbija je tu da pruži odmore iz snova. Posebno kada naglasimo da je ostalo još toliko mesta koja su savršen spoj modernog i tradicionalnog, prostora za odmor i dobar provod. Zato poseti Srbiju, otkrij njene lepote i uživaj u ispunjenim odmorima. 

Foto: PixaBay/ApartmaniBeograd