Švajcarska sa više od 120.000 evra podržava ublažavanje posledica kovida 19 u romskim naseljima

Kroz program Swiss PRO Vlada Švajcarske podržava organizacije civilnog društva i lokalne samouprave u sprovođenju projekata usmerenih na ublažavanje posledica pandemije u podstandardnim romskim naseljima. Realizacijom 10 projekata biće unapređen pristup pravima i osnovnim potrebama za najmanje 1.000 građanki i građana kroz sprovođenje polika i praksi socijalnog uključivanja.

Uz podršku Vlade Švajcarske vrednu oko 123.000 evra projek će u narednih osam do deset meseci bi realizovani u Boru, Kragujevcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Vrnjačkoj Banji i Zaječaru.

Lokalne samouprave i organizacije civilnog društva će samostalno ili u partnerstvu realizova projekte kojima se unapređuje dostupnost javnih usluga u oblas obrazovanja i zdravstva, poboljšavaju sanitarni uslovi, pruža podrška za oporavak životnih uslova i scanje prihoda, kao i bolja bezbednost na radu za sakupljače sekundarnih sirovina.

„Najveća vrednost projekata koje program Swiss PRO podržava je upravo stvaranje promene koja dovodi do kvalitavno boljeg života građana i građanki i socijalne uključenos kroz bolji pristup javnim uslugama. Fokus ovog javnog poziva bio je na romskoj populaciji u podstandardnim naseljima jer je kriza izazvana pandemijom kovida 19 imala veliki ucaj na ovaj višestruko ranjivi deo romske zajednice. Skoro 40 prijavljenih projekata je jasno ukazalo na velike potrebe za raznovrsnom vrstom podrške, naročito u pogledu poboljšanja sanitarnih uslova i obrazovanja dece“, istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Projek su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 25. januara do 26. februara 2021. godine i bio otvoren za 57 lokalnih samouprava iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koje u skladu sa Mapiranjem podstandardnih romskih naselja imaju na svojoj teritoriji najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana i građanki, kao i organizacije civilnog društva koje imaju najmanje dve godine iskustva, naročito u radu na poboljšanju statusa romske nacionalne manjine, navodi se u saopštenju organizacije.

Više informacija o podržanim projekma dostupno je na internet stranici programa Swiss PRO.

Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opšna kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenos – Swiss PRO“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Foto: SWISS pro