TAJNE TRSTENIČKE BIBLIOTEKE MOŽETE OTKRITI I OD KUĆE

Narodna biblioteka „Jefimija“ u Trsteniku realizovala je projekat digitalizacije kako bi brojne knjige, novine, časopise, fotografije i dokumenta stavila na raspolaganje javnosti i olakšala pristup ovoj bibliotičkoj građi.

„Realizacija digitalizacije biblioteke započeta je pre desetak godina i to je jedna od delatnosti biblioteke koja se realizuje planski i dugoročno, u skladu sa odgovarajućim stručnim preporukama“, kaže za Centar Press direktor NB „Jefimija“, Veroljub Vukašinović.

Krajnji cilj digitalizacije je, kako navodi, postavljanje različite bibliotečke građe (knjiga, novina, časopisa, fotografija, dokumenta i slično) na sajt biblioteke i njeno korišcenje u digitalnom obliku.

Proces digitalizacije urađen je uz podršku Opštine Trstenik, a digitalizovana je brojna građa.

„Tehnička oprema za digitalizaciju je nabavljena od redovnih sredstava iz budžeta opstine.  Do sada je digitalizovano preko hiljadu bibliotečkih jedinica, od čega oko 100 kniga, zbornika i časopisa (Savremena srpska proza, Jefimija, Ljubostinjska prinošenja), sva godišta listova „Tribina“, „Prva petoletka“, “ Informacije“, veliki broj fotografija, posebno iz prošlosti Trstenika“.

Vukašinović ističe da je posebno važna digitalizacija lokalnog lista Tribina koji je izlazio preko dvadeset godina i predstavlja neposredni izvor za proučavanje lokalne istorije.

„Dalja digitalizacija, će se razvijati po godišnjim planovima i obuhvatiće, pre svega, građu vezanu za naš zavičaj, kao i izdanja biblioteke“, poručio je Vukašinović.

Digitalnom prostoru Narodne biblioteke „Jefimija“ možete pristupiti OVDE