TRAGOM USPOMENA STARIH VRNJAČKIH VILA

Uskoro će zahvaljujući Turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje biti obeležene sve vile sa zanimljivom istorijom i sa fografijama kako su nekada izgledale.

Više od vek i po u Vrnjačku Banju se slivaju najšarenije ljudske sudbine, od onih koji se do kraja vežu za sudbinu Banje, do onih koji osete trenutne čari ove banjske lepotice.

Na tablama će osvanuti u kojim su vilama bili Ivo Lola Ribar i Sloboda Trajković, gde su Krleža i Ivo Andrić pisali svoje romane, iz koje vile je najpoznatiji srpski knjižar i izdavač Geca Kon odveden u logor, zatim vilu gde je osmišljen “ Desant na Drvar“, mesta koja su posećivali Obrenovići i Karađorđevići, terasa gde je Maksim Gorki pio kafu i drugo.

„Od svog osnivanja 1868, pa sve do danas Vrnjacka Banja, stasavala je usred zemlje Srbije, i svojim čarima privlačila mnoge turiste, utiskujući im neizbrisive uspomene. Mnogi poznati i nepoznati, ugrađivali su po kamen u Vrnjačke dvore i bašte, gradeći hotele, vile, pansione,radnje, gostionice, pa smo mi rešili da taj deo istorije prenesemo na info istorijske table koje će stajati ispred pojedinih objekata i pokazivati njihovu istoriju. Vrnjce su posećivali Obrenovići, Karađorđevići, Tito, Ivo Andrić, Maksim Gorki, Krleža, Desanka Maksimović i drugi, pa će mnoge priče biti i o njihovom boravku. Ovo je naš skromni doprinos popunjavanju mozaika što se zove Vrnjačka istorija, i želje da se iz zaborava istrgnu neki značajni likovi i događaji“, kaže Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Izvor: TO Vrnjačka Banja

Foto: TO Vrnjačka Banja