Trsteničani ostaju bez robne pijace?

„Jedno su nam obećavali, drugo se danas dešava“, tako u glas odgovaraju prodavci na otvorenoj robnoj pijaci u Trsteniku na pitanje da opišu problem koji imaju.

„Sve je počelo sa obećanjima da će pijaca u Trsteniku biti rekonstruisana i da će svi koji danas imaju tezge na pijaci moći da nastave da rade tako što će u zakup , uz olakšice, dobiti prostor u novoj zgradi koja se na ovom mestu gradi“, nastavlja da nam objašnjava prodavac promrzlih ruku sa trsteničke pijace i dodaje:

“ Bili smo na tim javnim slušanjima koje organizuje Opština. Rekli su nam da će nam uslovi biti bolji, a da se ništa više ne menja. Sada se ispostavlja da nas iz Opštine primoravaju da kupimo lokale koje će ovde da grade. Odakle nama te pare? Da ih imamo ne bismo se smrzavali ovde“.

Zaista, bilo da je minus 22 ili plus 35 stepeni prodavci na trsteničkoj robnoj pijaci izlažu svoju robu. Raznolikošću i kvalitetom robe, kao i konkurentnim cenama opstali su uprkos masovnom otvaranju kineskih radnji i tržnih centara. Kažu teško, ali su opstali. Međutim, boje se, kako kažu, da ucene iz Opštine neće preživeti.

Zahtev da se održi obećanje

Šta od opštine Trstenik očekuju objašnjava nam prodavačica sa najviše staža na pijaci.

„Niko od nas ovde nije od sile… Ja sam ovde 25 godina i nikom do sada nije palo na pamet da uništava robnu pijacu. Ovakvih pijaca ima i u Beogradu, Kraljevu, Kruševcu i svuda po svetu. Nije mi jasno zašto nas proteruju i teraju da kupujemo lokale koje Opština gradi. Rekli su nam da će sve dati na javnu licitaciju, a ako bude kao sa „zgradom na uglu“, cene i kupovine i zakupa biće za nas ogromne. Potrebno je da urade šta su obećali, inače će Kinezi kupiti sve ili će nas „parajlije“ koje će kupiti zgradu ucenjivati visinom zakupa“.

I konačno umesto da rekonstrukcija pijace bude rešenje i za kupce i za prodavce koji tu decenijama rade dogodilo se da je postala problem.

Zgrada na uglu

„Zgrada na uglu“ kako je prodavci zovu, zapravo je zgrada izgrađena u okviru kapitalnog održavanja zelene pijace 2018. godini u Trsteniku i njena izgradnja koštala je 7.260.241, 20 dinara sa PDV-om. Sredstva su izdvojena iz opštinskog budžeta. Izgradnja je podrazumevala izgradnju armirno betonske konstrukcije sa krovom, a ostali posao je na onima koji lokale u ovoj zgradi kupe i to je odgovor na pitanje zašto se na pola radova stalo.

Objekat koji je planiran da se izgradi na robnoj pijaci, zbog čega se ova pijaca i izmešta, koštaće 18.522. 881, 58 dinara sa PDV-om, ali je za taj objekat predviđeno kompletno opremanje do keramičarskih i molerskih radova.

Jesu li prodavci prevareni?

Problem onih koji godinama hleb zarađuju na robnoj pijaci, kako kažu, je što im Opština nije ponudila alternativno rešenje u slučaju da nisu, a gotovo niko od njih nije, u mogućnosti da plaća visoku cenu zakupa ili kupi lokal. I to je upravo ono što oni traže.

„Hoćemo da se poštuje dogovor koji smo sa čelnicima opštine Trstenik postigli tokom javne rasprave, ili da se stvore uslovi za opstanak robne pijace“, poručuju prodavci.

Da li će se to dogoditi ostaje da kažu čelnici opštine Trstenik koji su obećanja davali na javnoj raspravi, jer se do objavljivanja ovog teksta na telefon Opštine niko nije javljao.

Dok odgovor ne stigne, podsećamo na izjavu koju je predsednik opštine dao televiziji Jefimija 6. Novembra 2018. gde je i naglasio da će se dodatni izvori finansiranja projekta rekonstrukcije Zelene pijace obezbeđivati iz prodaje.

„Radi se prezentacija takozvanih ugaonih lokala gde ima puno zainteresovanih kupaca ili zakupaca koji će ovaj prostor koristiti. Objekat je došao do sive faze i spreman je za otuđenje, odnosno ugovore koje Opština želi da zaključi sa budućim vlasnicima, kako bi iz tih sredstava mogli da obezbedimo dodatne izvore finansiranja i završavali ceo projekat zelene pijace koji je inače vredan preko 150 miliona dinara, a gde je predviďeno da se dalje radi na modernizaciji robne pijace zatvorenog tipa i zelene sa mlečnom pijacom“.