Trstenik bez stabilnog vodosnabdevanja i bez vanredne situacije

Građani opštine Trstenik se gotovo nedelju dana suočavaju sa problemom u snabdevanju pijaće vode.

Iz JKSP Komstan građani su obavešteni da je snabdevanje vodom otežano zbog radova na primarnom izvorištu Zvezdan. Uz ovaj razlog Iz JKSP Komstan naveli su i meteorološku situaciju, povećanu potrošnju vode i oscilaciju u pritisku.

Na ključno pitanje građana kada će vodosnabdevanje biti normalizovano, JKSP Komstan imao je dva odgovora:

  • U obaveštenju od 9. avgusta odgovor je bio „u narednih par dana (sreda-četvrtak)“.
  • U obaveštenju od 10. avgusta rok je produžen na „desetak dana“

Nova prognoza: Stabilizacija snabdevanja u narednim danima

Prema zvaničnom obaveštenju opštine Trstenik nova prignoza za stabilizaciju vodosnabdevanja je „naredni dani“. Prvo jezero, kako navode iz opštine je očišćeno, a završetak radova na drugom se očekuje do petka, 13.08.2021.godine.

Uz obaveštenja o rokovima stabilizacije, JKSP Komstan obavestio je građane da se na terenu nalaze ukupno dve cisterne i pet kanistera od po 1000 litara tehničke vode.

Foto: Centar Press

Dodatni problem sa ovom količinama alternativnog načina snabdevanja vodom, osim suštinskog, što ta voda nije za piće, je u tome što je, kako i sami građani navode, nema na dovoljno lokacija. Poseban problem je u tome što nema podataka u kom periodu dana snabdevanje vodom prestaje, jer na snazi nisu zvanične restrikcije.

Opština Trstenik nije uvela ni vanredno stanje.

Vojska pomaže vodosnabdevanje ugroženih opština

Okružni štabovi za vanredne situacije Nišavskog, Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, usled problema sa vodosnabdevanjem u opštinama Gadžin Han, Lučani, Požega i Gornji Milanovac zatražili su pomoći od Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije angažovaće sve raspoložive kapacitete u prevazilaženju problema, saopštili su iz Ministarstva.