Trstenik HITNO uveo vanrednu situaciju

Opština Trstenik uvela je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Iz Štaba za vandredne situacije navode da je razlog ovakve mere taj što je oko polovine zaraženih u Rasinskom okrugu upravo iz Trstenika.

Naredbu o uvođenju vanredne situacije u Trtseniku prenosimo u celosti.

Naredba:

Član 1.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Član 2.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Član 3.

U svim zatvorenim prostorima (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) obavezno je nošenje zaštitnih maski i/ili vizira i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Član 4.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Član 5.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova, tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 06.00 časova narednog dana.
Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 časa, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

Član 6.

Prilagoditi rad ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova, Svi zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionom sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dizinfekcije.

Član 7.

Nalaže se predškolskoj ustanovi „Biseri“ da sprovede sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporučuje se roditeljima da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

Član 8.

U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Član 9.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači u taksi vozilima su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje zaštitnih maski i rukavica).

Član 10.

Nalaže se sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.).

Član 11.

Nalaže se sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

Član 12.

U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeće, privredna društva, banke pošte, trgovinski objekti, tržni centri i dr.) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Član 13.

Preporučuje se dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.
Član 14.

Nalaže se JKSP „KOMSTAN“ Trstenik što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Član 15.

Nadzor nad sprovođenjem ove naredbe vršiće Opštinska uprava opštine Trstenik – Odsek za inspekcijske poslove.

Član 16.

Ova naredba stupa na snagu ODMAH.