Trstenik: Jedna novozaražena osoba, proglašena vanredna situacija

Štab za vanredne situacije opštine Trstenik proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji ove opštine. Prema podacima zavoda za javno zdravlje Kruševac, u odnosu na jučerašnji dan, epidemiološka situacija je promenjena i registrovan je jedan novi slučaj korona virusa.

Prema odluci Štaba za vanredne situacije Opštine Trstenik zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) obavezno je nošenje zaštitnih maski i/ili vizira i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno, uz posebne mere zaštite

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je od 07 do 20 časova (kafića, barova, restorana, kladionica sala za organizovanje proslava, dečijih igraonica) na teritoriji opštine Trstenik.

Rad ugostiteljskih objekata neophodno je organizovati tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Obavezan je i razmak od dva metra između stolova, a svi zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske i/ili vizire i rukavice. Poslodavci su dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna.

Na ulazu u objekat obavezno je postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionom sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dizinfekcije.

Preporuka roditeljima da čuvanje dece organizuju mimo vrtića

Štab za vanredne situacije Opštine Trstenik naložio je predškolskoj ustanovi „Biseri“ da sprovede sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Roditeljima se preporučuje da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

U svim obrazovnim ustanovama naloženo je odlaganje okupljanja, a prijemne i druge ispite neophodno je organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Obavezno nošenje maski u javnom prevozu

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači u taksi vozilima su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje zaštitnih maski i rukavica).

Zabranjeno je i korišćenje otvorenog bazena.

Naloženo je i sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.).

Mere zaštite obavezne su i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.

U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeće, privredna društva, banke pošte, trgovinski objekti, tržni centri i dr.) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Štab za vanredne situacije opštine Trstenik dao je i preporuku da se najmanje jednom dnevno vrši dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

JKSP „KOMSTAN“ Trstenik naloženo je što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Nadzor nad sprovođenjem ove naredbe vršiće Opštinska uprava opštine Trstenik – Odsek za inspekcijske poslove.
Čla