Trstenik još uvek čeka pomoć nakon poplava, u Kraljevu i Lučanima pomoć isplaćena za oštećene kuće

Poplave koje su se dogodile u junu 2019. godine, pričinile su velike štete na teritoriji Opštine Trstenik. Prema izjavama predsednika Opštine Trstenik Aleksandra Ćirića, šetete  veće od onih koje su nastale nakon polava iz 2014. godine. Međutim, građani Trstenika čiji su domovi pretrpeli oštećenja još uvek čekaju  na pomoć.

Iz Kancelarije za javna ulaganja kažu da su stručne ekipe ove kancelarije izašle na teren i da se sada čekaju rešenja koje bi trebalo da izda Opština Trstenik.

Prema odluci Vlade, pomoć se dobija samo za stan ili kuću u kojima vlasnici žive i to u rasponu od 120 000 do 600 000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja. Pomoć nije moguće dobiti za vikendice, pomoćne objekte, garaže ili štale.

Prema pravilniku Vlade pomoć je svrstana u pet kategorija u zavisnosti od oštećenja:

  • Prva kategorija – 120.000
  • Druga kategorija – 200.000
  • Treća kategorija – 250.000
  • Četvrta kategorija – 350.000
  • Peta kategorija – 600.000

Kategoriju oštećenja određuje opštinska komisija, koju nakon toga proverava i potvrđuje komisija Kancelarije za javna ulaganja. Za oštećene postoji i šesta kategorija, ali se ona odnosu na potpuno srušene objekte.

Prema podacima Kancelarije za javna ulaganja, za sada je isplaćena pomoć za 115 porodica iz Kraljeva i Lučana.

Vlada Srbije donela je i Uredbu o hitnim radovima na sanaciji objekata za zaštitu od voda, nakon poplava u junu 2019. godine. Trstenik se nije našao ni na ovom spisku.

Hitna sanacija predviđena je za opštine i gradove: Koceljeva, Ljig, Krupanj, Kragujevac, Rača, Lučani, Arilje, Ivanjica, Požega i Kraljevo.