U TRSTENIČKIM KAFANAMA SE SVIRA ONO ŠTO GOSTI NARUČE, A NA TRSTENIČKOJ TELEVIZIJI ONO ŠTO GAZDA ŽELI

Izvor: Respublika 

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Trsteniku, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu”. Ova parafraza rečenice Duška Radovića, najbolje opisuje stanje čoveka koji je tokom dana gledao Televiziju Trstenik, jedinu televiziju u opštini.

Trstenik
Trstenik

“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Trsteniku, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu”. Ova parafraza rečenice Duška Radovića, najbolje opisuje stanje čoveka koji je tokom dana gledao Televiziju Trstenik, jedinu televiziju u opštini.

Programska šema tog lokalnog medija suštinski se svakog dana svodi na isto- problema u državi nema, a ukoliko se možda i pojave, jedan čovek ih je, od jutarnjeg programa do lokalnog dnevnika u 18 sati, već rešio. Problema u opštini, takođe, nema, a ako ih i ima, nije vaše da to znate. Jedini problem postoji u Ukrajini i ako vi uočite bilo šta što nije u redu, od nedostatka osnovnih lekova, ali i nedovoljnog broja lekara u trsteničkoj hitnoj pomoći, preko rupa na putu, do pasa lutalica, imate opciju da izaberete jednog od dva krivca- Putina ili Zelenskog, pa kako vam drago!

Trsteničani koji gledaju lokalnu televiziju svakoga dana imaju razlog da slave, a poseban povod za slavlje imali su na dan izbora nove Vlade Srbije. Tog dana, Televizija Trstenik prenela je tvrdnje „upućenih“ o izboru Bratislava Gašića za ministra policije.

Srpska policija biće u sigurnim rukama u narednom periodu, pošto će na čelo resornog ministarstva doći Bratislav Gašić. Upravo Gašićevo imenovanje, tvrde upućeni, osiguraće da se najvažnije ministarstvo u državi rukovodi isključivo zakonom i radi u korist građana Srbije“, rečeno je u Dnevniku RTV Trstenik.

Uz odabrane fotografije novog- starog ministra, pričalo se o uspesima Bratislava Gašića kao ministra odbrane i šefa BIA. Prećutano je da je baš tu, baš u Trsteniku, Gašić svojevremeno izgovorio rečenicu „Volim novinarke koje lako kleknu“, zbog koje je kasnije smenjen.

O ostalim ministrima nije bilo reči, ali to verovatno ne zbog toga što su oni nešto „manje sjajni“, već zato što Televizija Trstenik, u tom trenutku, nije došla do drugih „upućenih“ izvora.

Ovako sjajnu medijsku sliku ponekad naruše pojedini nacionalni mediji koji dođu do informacija o stvarnom stanju i problemima u Trsteniku, jedan jedini portal i nekoliko građana koji imaju naloge na društvenoj mreži Facebook.

Ti ljudi sa etiketom „stranih plaćenika“ fotografišu rupe na putevima i postavljaju pitanje zašto iz opštinskog budžeta plaćamo “Pečenijade”, “Gulašijade” i estradne zvezde . Pitaju i predsednicu opštine šta je obećala, a šta ispunila, „teraju svinju da svira klavir“, iako im svi poručuju da rade dve loše stvari- troše vreme i nerviraju svinju.

Da li je to dovoljno za istinu? Nije. Dovoljno bi bilo kada bi Radio- televizija Trstenik, koja se svake godine milionskim iznosima finansira iz budžeta opštine, počela da radi svoj posao, da izveštava u skladu sa Ustavom i zakonima.

Međutim, u svakoj kafani u Trsteniku danas vlada pravedniji zakon nego u medijima, opštini i državi. Kada za svoje pare u kafani naručite hranu i muziku, dobijete ono što ste tražili, a ne ono što bi gazda kafane želeo da vam isporuči. Na jedinoj lokalnoj televiziji je obrnuto. Iako za svoje pare želite da dobijete istinu, ma koliko ona gorka i tužna bila, dobićete nešto sladunjavo i veselo, hvalospev o gazdama većim od gazde.

Da li je tu kraj? Nije. Jedan građanin sa istinom na svom Fejsbuk nalogu nije dovoljan, jedan lokalni mediji koji prenosi istinu, nije dovoljan. “Zbir” svih građana koji govore istinu i svih lokalnih portala koji zaista rade svoj posao, bio bi dovoljan da zakon u kafani ne bude pravedniji od zakona u državi. Tako će gorka istina da pronađe put do građana, a to je početak puta do promena.

autorka Jelena Marković

Ovaj tekst je proizveden uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost udruženja Res Publika i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Projekat “Za veću bezbednost novinara lokalnih medija” podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“.