(VIDEO)Kruševac dobitnik nagrade povodom Evropske nedelje mobilnosti

Evropska komisija objavila je juče konačne rezultate konkursa za nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u svim kategorijama u kojima se nagrada dodeljuje. 

Grad Kruševac je, u kategoriji većih gradova (preko 50.000 stanovnika), dobitnik nagrade za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti. 

Iza Kruševca ostali su gradovi Vroclav (Poljska) i Retimno (Grčka). U kategoriji manjih opština (do 50.000 stanovnika) pobednik je grad Kardica (Grčka). Nagradu za najbolji Plan održive urbane mobilnosti dobio je Brisel (Belgija).

Rezultati takmičenja su objavljeni na zvaničnom sajtu manifestacije www.mobilityweek.eu kao i na stranicama ove manifestacije na društvenim mrežama. Video o Kruševcu – gradu pobedniku pogledajte ovde:

U saopštenju za medije Evropska komesarka za transport, Adina Valean izjavila je: „Želela bih da prenesem svoje iskrene čestitke pobedničkim gradovima – vaše aktivnosti predstavljaju snažne primere koji ilustruju ključnu ulogu lokalnih lidera  u stvaranju  čistijih, bezbednijih i održivijih gradova. Nadam se da će vaše aktivnosti inspirisati gradove i opštine da preispitaju svoje strategije mobilnosti, posebno u svetlu trenutne pandemije.“

Da podsetimo, prošle godine, 22 grada i opštine iz Srbije obeležilo je Evropsku nedelju mobilnosti. Njih šest je steklo status “zlatnog učesnika” a pet jedinica lokalne samouprave iz Srbije je konkurisalo za nagradu (Kruševac, Šabac, Pirot, Bajina Bašta, Beograd). Nagrada za Kruševac je, do sada, najveći uspeh koji je neki grad iz Srbije postigao, a u vezi je sa pripremom ove manifestacije. Kruševac je, da podsetimo i prvi grad koji je samostalno usvojio Plan održive urbane mobilnosti, još 2017. godine.

Od ove godine, koordinaciju obeležavanja manifestacije Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji vrše Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština.

SKGO