Vrnjačka Banja: Od posledica korona virusa juče preminula jedna osoba, Štab uveo dodatne mere

Prema podacima Zavioda za javno zdravlje Kraljevo od 17. juna do danas na teritoriji opštine Vrnjačka Banja registrovano je 47 novoobolelih od korona virusa, od početka epidemije 55. Juče je preminula jedna osoba sa teritorije Vrnjačka Banja, a od početka epidemije ukupno dve.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan za Centar Press podseća i ponovlja apel i građanima i nadležnima.

„Uvođenje mera tamo gde ih nema je neophodno. Kao nadležni Zavod za Vrnjačku Banju tražili smo mere za ovu opštinu kako nebi došlo do prelivanja koje se Kraljevu desilo iz Novog Pazara. Apelujem i molim građane da se pridržavaju mera“, kaže Macan za Centar Press.

Štab za vanredne situacije opštine Vrnjačka Banja te mere uveo je tek juče.

Mere su slučne onima koje su uveli gradovi koji su proglasili vanrednu situaciju, sem u delu rada Wellness i SPA centara i rada ugostiteljskih objekata u pogledu radnog vremena.

Za razliku od Vrnjačke Banje u Trsteniku i Kruševcu otvoreni bazeni od juče ponovo rade

Nove mere podrazumevaju zatvaranje otvorenih bazena, ali zatvoreni bazeni, SPA i Wellness centari nastaviće da rade uz primenu, „svih propisanih mera prevencije i zaštite, s tim da se mora u potpunosti poštovati zabrana okupljanja za više od 10 osoba“.

Novim merama zabranjeno je i okupljanje više od 10 osoba na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica). Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od 1,5 metara, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum 4m2.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od 1,5 metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Zabranjeno organizovanje svečanosti, ugostitelji bez ograničenja radnog vremena


Zabranjeno je organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice..).

Rad ugostiteljskih objekata neophodno je prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima.

Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo–barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.
U svim obrazovnim ustanovama Naredbom je naloženo odlaganje okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i/ili vizira i rukavica).
U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice i druge radne organizacije) obavezno je nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala. Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unuar tržnog centra.
U javnom prevozu (gradski, međugradski i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/il i vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Licima bez zaštitne maske zabranjuje se ulaz u vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. B

roj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.

Svi vrtići i predškolske ustanove da sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva, a preporučuje se roditeljima da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje najviše do 10 osoba uz primenu svih propisanih mera zaštite-prevencije. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od 10 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

U verskim objektima i prilikom verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.


Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju–minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.