ZA VIKEND 10. DŽEZ FESTIVAL U KRALJEVU


Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje 10. džez festival „Džezibar“ 2. i 3. oktobra u dvorištu Francuske kuće. Obe festivalske večeri ljubitelji džeza će moći da prate direktan prenos koncerata i na YouTube kanalu Kulturnog centra. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine festival nema internacionalni karakter.


U petak, 2. oktobra u 20 časova, nastupiće Wonder Strings Quartet. Članice kvarteta su muzičke umetnice koje su svoju karijeru izgradile u renomiranim simfonijskim i kamernim orkestrima u kojima i danas rade.
Prvu postavu Wonder Strings kvarteta čine Mirjana Nešković, prva violina, Aleksandra Popović, druga violina, Ivana Uzelac, viola i Danijela Milutinović, violončelo. Na festivalu u Kraljevu nastupiće sa perkusionistom Aleksandrom Radulovićem.


Iste večeri, od 21 čas i 30 minuta, nastupa Dragan Ćalina Kvartet, autorski džez bend sastavljen od eminentnih džez muzičara koji se već dugi niz godina druže i zajedno stvaraju. Njihov debitantski album „The Circle“ objavljen je pod okriljem PGP RTS-a. Na repertoaru kvarteta se nalazi autorska muzika, inspirisana različitim džez pravcima, kao i džez standardi. Kvartet čine Dragan Ćalina – klavir, Luka Ignjatović – alt saksofon, Boris Šainović – kontrabas i Peđa Milutinović – bubanj.

U subotu u 20 časova program otvara „La Famiglia Jazz Quintet“. U specifičnim okolnostima u doba pandemije, a povodom jubilarnog desetog izdanja festivala „Džezibar“, grupa vrsnih solista, članova Big Benda RTS-a, oformila je novi džez sastav „La Famiglia Jazz Quintet“.
Podstaknuti dolaskom u orkestar izuzetno talentovanog mladog saksofoniste Rastka Obradovića, starije kolege su zajedno sa njim oformile ovaj bend koji će izvoditi Rastkovu autorsku muziku, ali i najbolje i najzahtevnije kompozicije iz riznice tradicionalnog džeza. Članovi kvinteta su Rastko Obradović – saksofon, Marko Đorđević – truba, Ivan Aleksijević – klavir, Milan Pavković – bas i Miloš Grbatinić – bubnjevi.


Festival se završava nastupom niškog muzičkog sastava EYOT, koji čine Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.


„Džezibar“ se i ove godine održava uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kraljeva.
Ulaz je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen. Mole se posetioci da se pridržavaju svih propisanih mera radi suzbijanja širenja korona virusa.
Budimo odgovorni!

Izvor: Kulturni centar Ribnica- Kraljevo

Foto: Kulturni centar Ribnica- Kraljevo