ŽENSKI MIROVNI KARAVAN: AKTIVISTKINJE IZ RASINSKOG OKRUGA I KOSOVSKE MITROVICE ŠALJU PORUKU MIRA

Predstavnice Udruženja Peščanik, Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava, Mreža žena Rasinskog okruga i  Ženska mirovna mreža Kosova i Srbije pozvale su na mir uključivanje žena u dijalog Beograda i Prištine.
Ženski mirovni karavan

Aktivistkinje ovih udruženje organizovale su „Ženski mirovni karavan“, akciju koja podrazumeva niz aktivnosti kroz koju se povezuju žene iz Srbije i sa Kosova i Metohije.

U okviru ove aktivnost je koja se realizuje u okviru projekta „Žene za mir i sigurnost- ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije“, žene sa Kosova posetile su opštinu Varvarin gde su sa predstavnicama te opštine razgovarale o stanju ženskih prava.

Panel diskusija o odnosima Kosova i Srbije

Tokom trodnevne posete gošće Udruženja žena „Peščanik“ sa Kosova i Metohije posetile su i Opštinu Aleksandrovac i mural posvećen ženskoj solidatnosti, kao i grad Kruševac gde su prisustvovale panel diskusiji o odnosima Kosova i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i bezbednosti žena i otvaranju izložbe fotografija čije su autorke mlade aktivistkinje.

Autorke fotografija su tokom uzajamne posete u Kosovskoj Mitrovici i Kruševcu zabeležile simbole ova dva grada.

Prema rečima predstavnica Udrženja žena Peščanik cilj ove aktivnosti je da se podspeši međusobni dijalog, ali i da se apeluje na veće uključivanje žena u zvanični dijalog Beograda i Prištine.

Aktivistkinje Peščanika istakle su da je isključenost žena iz dijaloga, kao su objasnile, u direktnoj suprotnosti sa odredbama Rezolucije 1325 Žene, mir i bezbednost.

U skladu sa tim, aktivistkinje ove ženske organizacije, podsetile su i na pokretanje inicijative „Uključite žene u dijalog Beograda i Prištine“ koja pre svega ima za cilj podizanje svesti o značaju učešća žena u mirovnim pregovorima i procesu vraćanja međusobnog poverenja u široj zajednici.

Od predstavnika obe strane u dijalogu kao i od predstavnika međunarodne zajednice, aktivistkinje ženskih organiazcija  traže posvećenost u pristupu i uključivanje u razgovore eksperata i ekspertkinja i nevladinih organizacija, uključujući i ženske grupe i nezavisne institucije.

Borba protiv kriminala, smanjenje korupcije, unapređenje ljudskih prava i položaja branitelja i braniteljki ljudskih prava, javna dostupnost informacija o činjenicama u vezi saratom na Kosovu 1999. godine, osuda ratnih zločina i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina, pitanje nestalih osoba i obeštećenje žrtava seksualnog nasilja u ratu, puna informisanost javnosti o temama, rezultatima i dogvorima u dijalogu, unapređenje položaja žena i podizanje životnog standarda, teme su kojima u ovom trenutku treba dati prednost- poručila je Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena Peščanik.

„Ženski mirovni karavan“ aktivnost je koja se realizuje u okviru projekta „Žene za mir i sigurnost- ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije“, a sprovodi ga Udruženje žena Peščanik u saradnji sa Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava, Mrežom žena Rasinskog okruga i Ženskom mirovnom mrežom Kosova i Srbije. Ovaj projekat koji traje tri godine i završava se 2023., finansira Evropska unija.